Loading...

داستان دارچین بخش اول

کشت و کار دارچین

داستان دارچین بخش اول

داستان دارچین بخش اول : داستان کوتاهی که میخوانید سرگذشت یک گردشگر گیاهان دارویی می باشد. ایشان با مسافرت به کشورهای مختلف و بازدید از گونه های دارویی، شگفتیهای دنیای گیاهان دارویی را به مردم نشان میدهد. این بار سریلانکا مقصد سفر ایشان بوده و در مورد گیاه دارویی دارچین تعریف میکند. هربال مارکت داستان این گردشگر گیاهان دارویی را به فارسی ترجمه کرده و برای استفاده منتشر میکند. با ما همراه باشید…

به آن‌ها گفتم تنها کاری که می‌خواهم در سریلانکا انجام دهم این است که یک درخت دارچین ببینم. حتی بعد از سالها «سیاح ادویه» بودن، هنوز هم این فکر در ذهنم می‌پیچد: آیا این یک درخت خوردنی است؟ تنها درخت خوردنی از بین همه درختان، که پوست آن را می‌خوریم. از میوه و دانه­ هایش هم نمی­توان غافل شد! مطمئنا می‌توانیم به چند درخت دیگر هم که موارد ‌استفاده عیجیبی دارند اشاره کنیم: مثلا، کندر یونانی که از نوعی شیره پسته بدست می‌آید. اما می‌دانستم که اگر قرار است این مساله را باور کنم باید خودم جوانه زدن این درخت عجیب و غریب را ببینم.

از این رو، وقتی از من پرسیدند از سفر اولم که به قصد یافتن ادویه به سریلانکا انجام شده بود چه انتظاری دارم، به سادگی گفتم: «می خواهم یک درخت دارچین واقعی ببینم». خیلی خوش شانس بودیم که در منزل یکی از دوستان خانوادگی قدیمی و تامین­ کننده، دیپا و ساناث، اقامت کردیم، کسانی که هیچ انتظاری نداشتند جز اینکه اطراف سریلانکا را نشانمان دهند و به من کمک کنند تا این انتزاع نامعقول را به حقیقت تبدیل کنم.

 دارچین از کجا می‌آید؟

بیابید به خاطر بیاوریم که من دارم در مورد دارچین سیلان صحبت می‌کنم، دارچین واقعی، که از پسرعمویش، دارچین ویتنامی یا کاسیا، ظریف­تر و خوش­طعم­تر است. دارچین سیلان برای هزاران سال محصول عزیزی بود که برای ارزش مالی­اش درسریلانکا کاشته می‌شد، و خواستگاهش پنهان نگه داشته شده بود. تاجران ادویه تلاش بسیاری می‌کردند تا محل کاشت این محصول را از اروپایی‌ها‌ مخفی سازند و برای همین، اروپایی­ها تا قرن‌ها‌ نمی دانستند که دارچین از یک درخت بدست می‌آید! وقتی به ساناث فشار می‌آوردم که در مورد جزئیات کاشت این درخت بیشتر توضیح دهد، فکر می‌کردم خیلی در مورد دارچین می‌دانم (به هرحال، این شغل من بود). به سرعت متوجه شدم که به دنیایی باستانی و پیچیده پا گذاشته ­ام، مانند کودکی که میان بحث دو بزرگسال می‌پرد و می‌پرسد: دارچین از کجا می‌آید؟

نهال درخت دارچین

مثل کودکی که برای اولین بار است که حقایق زندگی را می‌آموزد، در حالیکه در اندوه غرق شده بودم به دستکاری بزرگی گوش می‌کردم که این درخت قبل از اینکه برای ما مفید شود به سرش می‌آمد. درخت دارچین متفاوت از درخت‌ها‌یی که می‌شناسید رشد می‌کند. اولش مانند هر درخت دیگری است، در محیط طبیعی خودش خوشحال است. محیطی گرم و مرطوب، با آبیاری خوب، با زه­کشی خوب، و با نور خورشید فراوان. در ۳ یا ۴ سال اول مانند هر درخت دیگری است، تا اینکه یک روز، یک سال قبل از اینکه برداشت شود، همه این شرایط از میان می‌رود و ناپدید می‌گردد.

به این فرایند «هرس کردن» می‌گویند، اما به نظر من بیشتر شبیه «قطع کردن» است. منظورم این است که آن‌ها کل درخت را تا کنده قطع می‌کنند و رویش را با خاک می‌پوشانند. درخت مرده به نظر می‌رسد. نمی دانیم اولین بار کدام دیوانه‌ای چند ماه صبر کرد تا ببیند که این درخت مرده به زندگی باز می‌گردد یا نه، اما هرکسی که بوده است، حتما وقتی دیده است که جوانه‌ها‌ی دارچین از کنده سر برمی­آورند، در حالیکه نرم و پر از طعم هستند، خیلی خوشحال شده است.

درخت دارچین بالغ

از همین شاخه های جوان، ترد اما پر از مواد شیمیایی یک درخت کاملاً بالغ بدست می آید، که دارچین تهیه می­شود. بیایید واضح­تر توضیح دهیم: چوب دارچین فقط از درخت‌ها‌یی بدست می‌آید که بسیار با دقت کاشته شده ­اند. این دارچین کاملاً با کاسیا، که پوسته ضخیمش با افزایش سن بهتر می‌شود، فرق دارد. یک درخت کاسیای بالغ در اندونزی می‌تواند در بازار خوب ادویه قیمت بالایی داشته باشد. اما چه کسی دلش می‌خواهد یک درخت دارچین کاملاً رشدکرده را ببیند!

در واقع، سریلانکا و بسیاری از مناطق آسیای جنوبی، پوشیده از درختان بالغ دارچین هستند، درست همانطور که در آمریکای شمالی نارون قرمز یا افرا می‌روید. مطمئناً دیدن یک درخت دارچین ۵۰ ساله برای من جالب است، اما برای محلی‌ها‌ یک منظره تقریباً کریه است. چنین گیاهی دیگر ارزش تجاری ندارد، و حتی برگ‌ها‌یش هم بی ­فایده است چون برای خوردن زیادی تلخ شده است (برگ‌ها‌ی دارچین باکیفیت از یک درخت خیلی جوان­تر بدست می‌آیند). ما این درخت را می‌رویانیم تا قطعش کنیم، فقط برای اینکه دوباره قطعش کنیم. این فرآیند به ­اندازه کافی برای شما خارق­ العاده نیست، باید خودتان ببینید که بعد از اینکه شاخه های بیچاره جمع­ آوری شدند چه به سرشان می‌آید!

ادامه داستان

بخش دوم: داستان دارچین بخش دوم

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • انتشار مقاله با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است
  • نویسنده: مهدی قنبری

درباره مهدی قنبری

سلام خدمت همه فعالین حوزه گیاهان دارویی من مهدی قنبری کارشناسی ارشد گیاهان دارویی از دانشگاه تربیت مدرس تهران هستم. در مقطع کارشناسی از رشته باغبانی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شده ام. مدتی به عنوان مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی فعالیت داشته ام و اکنون در زمینه بازاریابی و فروش و کشت و کار گیاهان دارویی فعالیت می کنم. مطمئنا تمام اطلاعات بدست آمده از تجارب مزرعه ای و بازاری خود را با قلم خود به اطلاع شما خواهم رساند امیدوارم که مورد پسندتان واقع گردد. منتظر نظرات سازنده شما برای بهبود وضعیت سایت هستیم. باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *