Loading...

آشنایی کامل با چای سیاه، تاریخچه چای، مضرات چای و…

چای سیاه

چای سیاه

چای سیاه

چای سیاه : پس از آب، چای، دومین نوشیدنی پرطرفدار و پرمصرف در کشور ما و برخی دیگر از کشورهای دنیاست. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که زیاد چای می نوشند، لازم است این مقاله را مطالعه نمایید. و از آنجایی که مباحث مختلفی در خصوص چای وجود دارد در این مطالعه جامع ترین نکات را مرور خواهیم کرد. با هربال مارکت همراه باشید.

فاکتورهای کیفیت چای

کیفیت چای تولیدی شامل عطر، طعم و رنگ چای وابسته به اجزای سازنده شیمیایی آن است. کافئین، عصاره آبی، فیبر خام، مواد معدنی یا خاکستر و رطوبت از جمله فاکتورهای مهم کیفی هستند که در تشخیص کیفیت چای موثر هستند.

کافئین یکی از اجزای مهم چای است که در خصوصیات چشایی چای نقش مهمی دارد و به عنوان یک پارامتر مهم برای ارزیابی تجاری چای تلقی میشود. مقدار کافئین به طور میانگین ۳ درصد در چای خشک برآورد شده است و در چای های سیاه تحت تاثیر کلون، نوع و زمان برداشت، فصل و موقعیت جغرافیایی تغییر میکند. عصاره آبی چای به ترکیبات محلول چای در آب اطلاق می گردد و دربرگیرنده ترکیبات فنولیک، آلکالوئیدها، قندها، آمینواسیدها و بسیاری مواد محلول از قبیل مواد معدنی و رنگدانه ها می باشند. ترکیبات فنولیک که اهمیت زیادی در ایجاد خواص کیفی چای دارند، مهمترین بخش عصاره آبی را تشکیل می دهند. فیبر خام بخش بزرگی از مواد نامحلول چای را تشکیل میدهد. مقدار بالای فیبر در محصول ممکن است نتیجه بی دقتی در برداشت مکانیکی چای باشد که منجر به برداشت ساقه همراه برگ چای میشود.

چای سیاه

تاریخچه چای سیاه

چای سیاه که از گیاهی به نام کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست می‌آید. لفظ چای کلمه ای چینی بوده که در قدیم در چین و شمال هند به کار برده می‌شد و ما دقیقاً همان کلمه را به زبان فارسی وارد کرده ایم. بوته چای برای اولین بار در چین و در حدود پنج هزار سال پیش شناخته شد که به‌ تدریج علاوه بر دارا بودن خاصیت درمانی، برای مصرف رنگ‌آمیزی نیز به کار رفت. چای که در چین به‌ صورت خودرو و طبیعی یافت می‌شود، بعد از مدتی به‌عنوان دم‌کرده، مفرح و بازآورنده سلامتی برای بدن به دربار پادشاهان راه یافت و حتی تا اواخر قرن گذشته، چای سیاه و چای سبز از نوشیدنی‌های تجملی و گران‌قیمت بوده‌است.

درباره تاریخ کشف چای، افسانه های زیادی گفته اند. ازجمله می گویند که یکی از امپراتوران چین دستور داد تا فردی را برای تنبیه از شهر بیرون کنند. آن شخص مدتی را در کوه و بیابان و در جنگل‌ها سرگردان بود و به همین خاطر بسیار ضعیف و ناتوان شده بود. در همین میان درختی را دید و از شدت گشنگی برگ آن را به‌عنوان غذا خورد و بعد از مدتی رنگ و رخسارش کاملاً زیبا به حالت اولیه برگشت. به‌طور مخفیانه وارد شهر شد و با یکی از نزدیکان امپراتور احوال خود را بازگو کرد. در نهایت امپراتور او را احضار کرد و از اینکه او صحیح و سلامت برگشته است متعجب شد. بعد از این ماجرا امپراتور، عده‌ای از طبیبان را برای تحقیق درباره خواص این گیاه مأمور کرد.

چای سیاه

تاریخچه مصرف چای در ایران

سابقه مصرف چای در ایران از قرن هفدهم میلادی گزارش  شده که جهانگردان از چایخانه هایی گزارش داده اند که رجال و افراد ثروتمند در آنجا جمع شده و چای می‌نوشیدند. در ضمن در همان قرن هفدهم میلادی تاجری اصفهانی که دامنه تجارتش تا هندوستان می رسیده و اجناس این نواحی را به اروپا می‌برد و می‌فروخت، برای اولین بار چای را به اروپا برد و به عنوان نوشیدنی مفرح جدیدی که در هندوستان به آن تِی می گفتند، به اروپاییان چشاند.

زراعت چای

زراعت چای بعد از چین، در هند و ژاپن و از قرن نوزدهم میلادی به‌تمامی نقاط مختلف و مستعد دنیا توسعه راه یافت. در روسیه و در سال ۱۸۸۵ به دستور دولت وقت، “پرنس-ورنتسف” در نواحی قفقاز شروع به کشت چای کردند. ژاپن در قرن نهم، در کشورهای آفریقایی و عثمانی در قرن نوزدهم به چای‌کاری پرداختند. نهال‌های چای در زمینی که خاک قرمز و مقداری آهن و هوای آن رطوبتی باشد و سرمای شدید کمتر از منهای ده درجه نباشد، به عمل می‌آید. البته شرایط دیگری مثل وجین مناسب و تقویت خاک و هرس هم جز عوامل مهم در این زراعت می‌باشد.

چای سیاه

خواص و کاربرد چای

چای یک محرک است و یا یک آرام بخش؟ هر دو. چای تا پیش از ۲ دقیقه از دم کشیدن اثر محرک دارد اما پس از این مدت بتدریج از خاصیت محرک بودن آن کاسته شده و به خاصیت آرام بخشی آن افزوده میگردد. پس از گذشت ۵ دقیقه از دم کشیدن چای کاملا به یک آرام بخش مبدل میگردد.

هر دو نوع چای سیاه و سبز برای سلامتی انسان مفید میباشند اما چای سبز بسبب آنکه عمل اکسیداسیون روی برگهای آن صورت نگرفته خاصیتش و اثرش از چای سیاه بیشتر است.

خلاصه خواص چای

پیشگیری، تسکین علایم و تسریع بهبودی سرماخوردگی و آنفولانزا، پیشگیری از بوی بد دهان، پیشگیری و کاهش اثرات دیابت نوع دوم،کاهش علایم مواد حساسیت زا، کاهش علایم عارضه پارکینسون، گسترش عفونت ویروس HIV را در بدن کاهش میدهد، حفظ کننده تعادل مایعات بدن.

چای سیاه

ترکیبات تشکیل دهنده چای

  • کافئین: باعث کاهش خستگی شده، هوشیاری و بیداری را افزایش می دهد و تمرکز را نیز بهبود می بخشد اما همان طور که مصرف کافی آن فوایدی در بر دارد، افراط در مصرف آن می تواند مشکلاتی را نیز ایجاد کند.
  • تیوفیلین: این ماده ساختاری همچون کافئین دارد که هم در چای سبز و هم سیاه موجود میباشد. اثرات آن در بدن عبارت است از شل کردن عضلات نایژه های ریه، افزایش جریان خون کلیه ها، افزایش انقباض پذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و اثرات ضد التهابی.
  • تانین: یک پلی فنول تلخ مزه میباشد. که اثر آن در بدن آرام بخشی سیستم عصبی مرکزی انسان میباشد. یک عیب تانن این است که از جذب مواد معدنی به ویژه آهن ممانعت میکند.
  • تیانین: در چای چندین آمینو اسید وجود دارد اما بیشترین میزان اسید آمینه چای را تیانین تشکیل میدهد. عمده طعم چای به خاطر وجود همین ماده است.
  • کاتچین: این ماده بسیار مفید بوده و برای سلامتی بسیار سودمند است. کاتچین در چای سبز و سیاه وجود داشته اما میزان آن در چای سبز بیشتر میباشد. اثرات آن در بدن عبارتند از ضد سرطان میباشد، کاهش دهنده کلسترول خون، یک آنتی بیوتیک و آنتی ویروس قوی، جلوگیری از افزایش یافتن فشار خون و جلوگیری از افزایش یافتن قند خون.
  • ویتامینهایE,C,B، ویتامین ای یک آنتی اکسیدان قوی میباشد که برای بدن بسیار مفید است. ویتامین سی کاهش دهنده استرس بوده و علایم سرماخوردگی را نیز تقلیل میدهد. ویتامین ب کمپلکس به متابولیسم کربوهیدراتها کمک میکند.
  • فلوراید و فلووانوئید: فلوراید در استحکام دندان و فلووانوئید از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری کرده و همچنین دیواره عروق خونی را تحکیم میکند.
  • همچنین چای حاوی فیبر، کربوهیدرات، لیپید و کاراتنوئید نیز میباشد.

چای سیاه

چگونگی دم کردن چای سیاه

آب را به درجه جوش رسانده (۱۰۰ درجه سانتی گراد) سپس روی چای میریزیم. زمان دم کشیدن نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانی تر از ۵ دقیقه گردد- زیرا پس ازآن تانین چای بتدریج آزاد شده و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را نیز تلخ میکند. در فرهنگهای مختلف چای را همراه با مواد گوناگونی مصرف میکنند مانند هل، دارچین، زنجبیل، شکر، عسل، لیمو ترش، شیر، مربای میوه ها و دیگر چاشنی‌ها.

مضرات چای سیاه در طب سنتی

باید دانست مانند هر گیاه دیگری، چای نیز اگر به‌جا و درست استفاده نشود، میتواند موجب بروز عوارضی شود که از جمله احساس ترشی در دهان، سردرد، افزایش خشکی بدن در برخی افراد، بیخوابی و… را میتوان ذکر کرد. همچنین مصرف زیاد آن تشدید کننده یبوست می باشد.

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • انتشار این مقاله به هیچ وجه قانونی و انسانی نمی باشد
  • عنوان مقاله: چای سیاه
  • نویسنده: الهام اکبری

 

درباره مهدی قنبری

سلام خدمت همه فعالین حوزه گیاهان دارویی من مهدی قنبری کارشناسی ارشد گیاهان دارویی از دانشگاه تربیت مدرس تهران هستم. در مقطع کارشناسی از رشته باغبانی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شده ام. مدتی به عنوان مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی فعالیت داشته ام و اکنون در زمینه بازاریابی و فروش و کشت و کار گیاهان دارویی فعالیت می کنم. مطمئنا تمام اطلاعات بدست آمده از تجارب مزرعه ای و بازاری خود را با قلم خود به اطلاع شما خواهم رساند امیدوارم که مورد پسندتان واقع گردد. منتظر نظرات سازنده شما برای بهبود وضعیت سایت هستیم. باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

 
 
 

پاسخ معادله زیر را وارد کنید * مهلت سه دقیقه ای معادله به اتمام رسیده، جهت دریافت معادله جدید روی دکمه کناری آن کلیک کنید.