کشت و کار مارچوبه

مارچوبه
محصول مارچوبه اسپیر یا ساقه هایی هست که بالا می آیند
محصول مارچوبه اسپیر یا ساقه هایی هست که بالا می آیند

کشت و کار مارچوبه

کشت و کار مارچوبه : برخلاف بسیاری از سبزیجات، گیاهان مارچوبه چند ساله هستند، این بدان معناست که گیاهان از هر چند سال باید دوباره در مزرعه کاشته شوند. اسپییرها (Spear) ساقه های هوایی که نسبتاً ضخیم بوده و قابل خوردن می باشند در بهار ظاهر می شوند. مهمترین بخش کاشت مارچوبه این است که برای برداشت اولین مارچوبه خانگی باید چند سال منتظر بمانید. قبل از اینکه مارچوبه را برداشت کنید، گیاهان نیاز به مدت زمانی برای بالغ شدن دارند.

آنها برای چند سال (15، 20 و برخی اوقات 30 سال) در باغ شما باقی خواهند ماند. مارچوبه می تواند در اکثر نقاط کشور ایران کاشته شود (مخصوصا در مناطق سردتر با زمستان های سردتر و طولانی تر). این دوره های خواب زمستانی اجازه می دهد تا ساقه های مارچوبه در بهار نسبت به آنهایی که در مناطق گرم با زمستان ملایم رشد می کنند مقاومت بیشتری داشته باشند.  معمولا برای هر فرد 12 بوته لازم است تا مصرف سالیانه ایشان را تامین کند. بنابراین برای تامین مارچوبه سالیانه 1000 نفر نیاز به 12000 بوته مارچوبه دارید.

تصویر مزرعه مارچوبه مربوط به اوایل فصل رویشی می باشد

خاک، کاشت و مراقبت

یکی از نکات مهمی که در کاشت مارچوبه باید به آن توجه داشته باشید تا گیاه های سالم و قوی داشته باشید این است که گیاهان را به صورت تنک بکارید. مکانی که دارای خاکی با زهکشی بالا و آفتاب گیر در باغ بهترین انتخاب است. به جهت اینکه مارچوبه به مدت طولانی در زمین خواهد ماند مکان کشت را به نحوی انتخاب کنید که مشکلی برای سایر زراعت شما ایجاد نکند (کشت و کار مارچوبه).

کاشت مارچوبه مانند آماده شدن برای سفر است. آماده سازی دقیق باعث می شود تا سفر راحتی داشته باشید. قبل از خرید بذر یل نشای گیاه مارچوبه باید یک بستر مناسب آماده کنید. گیاهان را با فاصله های 30 تا 45 سانتیمتری بکارید. اگر علف های هرز یا چمن وجود دارد با استفاده از علف کش ها یا پوشش با پلاستیک سیاه در طول تابستان و قبل از کاشت ناحیه را بپوشانید تا مشکلات بعدی شما را حذف کند. در پاییز با ترکیب چند سانتیمتر خاک با مواد ارگانیک (کمپوست یا برگ های سالم) یا خام مخصوص گیاهان دارویی هربال مارکت هر ردیف را آماده کنید.

محصول مارچوبه ها به رنگ سفید و سبز و قرمز می باشد
  • اگر pH خاک شما کمتر از 6.0 تا 6.5 است تست خاک انجام دهید و آن را با آهک اصلاح کنید.
  • مارچوبه خاکهای اسیدی را دوست ندارد.
  • اضافه کردن هر گونه مواد مغذی دیگر به نتیجه تست خاک شما بستگی دارد.
  • در زمستان یا در آب و هوای سرد مالچ استفاده کنید و قبل از کاشت گیاه در بهار منطقه را پوشش دهید.
  • در بهار بعد از خطر یخ زدگی حفره های 15 تا 20 سانتیمتری در طول ردیف ایجاد کنید نهال را در حفره بکارید به طوری که 5 سانتیمتر عمق داشته باشد و خاک بریزید.
  • گیاهان را با فاصله های 30 تا 45 سانتیمتری بکارید.
مزرعه مارچوبه باید از هر گونه علف هرزی پاکیزه باشد

گیاهان را با کود مخصوص گیاهان دارویی هربال مارکت تغذیه کنید و در طول فصل رشد هر سه ماه یکبار استفاده کنید. دستورالعمل های برچسب را دنبال کنید. برای جلوگیری از رشد علف های هرز مالچ استفاده کنید. تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که صبور باشید. به طور ایده آل شما باید حداقل 2 فصل و احتمالا 3 فصل منتظر بمانید. شما در بلند مدت برداشت خوبی خواهید داشت.

آفات و بیماری های مارچوبه

ساقه خوارهایی که از گیاه تغذیه می کنند باعث آسیب رساندن به ساقه های مارچوبه می شوند. ساقه های آسیب دیده به طور معمول به عقب خم می شوند و باعث شکسته شدن گیاه می شود. بستری که به خوبی زه کشی شده است می تواند مشکلات بیماری را به حداقل برساند و سوسک سیاه و قرمز برای گیاه مارچوبه می تواند مشکل درست کند و باعث آسیب دیدن شاخ و برگ ها و همچنین تضعیف ریشه ها شود.

شما معمولا می توانید آنها را کنترل کنید فقط باید از آب صابون استفاده کنید. مارچوبه باید در یک بستر اختصاصی کاشته شود جایی که مارچوبه بتواند چند سال در آنجا باقی بماند و جایی باشد که علف هرز کمتر رشد پیدا کنند. پس از برداشت بهاره، گیاهان مارچوبه در طول تابستان شاخ و برگ زیبایی خواهند داشت و در اوایل پاییز شروع به مردن خواهند کرد. گیاهان مارچوبه دو جنس دارند و این بدان معناست که گیاه نر و ماده وجود دارد. گیاهان ماده بذر تولید می کنند – مانند دانه های قرمز کوچکی که در اینجا نشان داده شده است – و می تواند عملکرد گیاه را کاهش دهد چونکه به جای انرژی دادن به سیستم ریشه دانه تولید می کند.

مارچوبه دو پایه بوده و جنس ماده میوه قرمز رنگ و بذر سیاه رنگ تولید مکیند

برداشت و نگهداری

بعد از ایتکه گیاهان مارچوبه به اندازه کافی برای برداشت قوی شدند تمام شاخه های جدیدی که حدود 20 سانتیمتر بلند شده اند در بالای خط خاک و در فصل بهار بریده می شوند. بسیاری از باغبانان با استفاده از چاقوی تیز زیر خط خاک را برش می زنند اما باید مراقب بود تا از بریدن اسپییرهایی نو ظهور جلوگیری شود. همچنین چاقو می تواند هر گونه بیماری را از یک گیاه به گیاه دیگر گسترش دهد.

  • به یاد داشته باشید اگر اسپییر شروع به باز شدن و توسعه شاخ و برگ ها کرده باشد مارچوبه برای خوردن سفت خواهد شد.
  • برای جلوگیری از این رویداد گیاه را هر روز برداشت کنید. هر بار تمام اسپییر را برداشت کنید.
  • از برداشت آنهایی که زیاد یزرگ شده اند صرف نظر کنید.
  • مدت زمان برداشت شما به قدرت گیاه بستگی دارد. اگر گیاهان شما جوان هستند، فصل مارچوبه تازه ممکن است چند هفته طول بکشد.
  • با این حال، گیاهان ایجاد شده می توانند مدت زمان زیادی طول بکشد (بیشتر از 8 هفته) تا ایجاد شوند.
مارچوبه عاشق خاک نرم و آهکی می باشد خاکهای سنگین و اسیدی عملکرد پایینی دارند

قاعده کلی این است که تا زمانی که قطر اسپیر به اندازه خودکار کاهش پیدا نکرده است برداشت را ادامه دهید. بعد از فرا رسیدن این زمان برداشت را متوقف کنید و اجازه دهید تا گیاه برای بهار بعدی رشد پیدا کند. مارچوبه را بلافاصله در آشپزی استفاده کنید و یا اینکه آنها را در پلاستیک بگذارید و فریز کنید تا رطوبت را بالا ببرید و از تشکیل فیبرها در پایه اسپیر جلوگیری کنید. این فیبرها باعث می شوند که مارچوبه به راحتی برش خورده نشود. به همین دلیل همیشه باید قبل از مصرف آنها را از فریزر و به مقدار کافی خارج کنید.

  • اسپیرهای مارچوبه تازه می تواند یک هفته یا بیشتر ذخیره سازی شوند.
  • اگر شما می خواهید در چند ماه آینده از مارچوبه ها لذت ببرید 3 تا 5 دقیقه آنها را بجوشانید یا آنها را با آب سرد بشویید و خرد کنید و بعد فریز کنید.

در انتها شاخ و برگ های 100 تا 150 سانتیمتری مارچوبه را ببرید یا قسمت هایی که سرخس نامیده می شوند و سرما باعث قهوه ای شدن آنها شده است را هرس کرده باشید. این زمان خوبی برای کنترل علف های هرز است چونکه مارچوبه به خواب رفته است. اینکه بستر را دور از علف های هرز نگهداری کنید موضوع مهمی است. از آنجا که خاک حاصلخیز است مهاجمان می توانند به سرعت برای خود جا باز کنند.

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • انشتار با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است
  • نویسنده: مهدی قنبری

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *