Loading...

آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم

آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم

آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم

پس از این مطالعه، به رنگ قرمز و بنفش میوه و سبزی ها دقت بیشتری خواهید داشت! این مطالعه در مورد آنتوسیانین Anthocyanin بعنوان یک متابولیت ثاویه دارویی می باشد. مقاله آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم به بررسی انواع آنتوسیانین ها و روش های شناسایی و کاربرد  آنها در گیاهان می پردازد. با هربال مارکت همراه باشید.

تعریف آنتوسیانین

آنتوسیانین ها، فلاونوئیدهایی هستند که از نظر ساختمانی با فلاون ها در ارتباط هستند. فرم گلیکوزیده یا همان پیوند قندی آنها، آنتوسیانین نامیده می شود. کلمه آنتوسیانین از دو کلمه یونانی به معنای گیاه anthos و آبی kianos مشتق شده است که مهم ترین رنگدانه گیاهان آوندی هستند. آنتوسیانین ها مهم ترین گروه از رنگدانه های طبیعی بعد از کلروفیل هستند که غیرسمی و محلول در آب بوده و در سطح وسیعی در مایع سلول های گیاهی وجود دارند.

نقش آنتوسیانین در گیاهان

این رنگدانه های فلاونوئیدی مسئول رنگ های قرمز، آبی و بنفش در بسیاری از میوه ها، سبزی ها و گلها می باشند. در واقع این ترکیبات، رنگدانه های شیرابه گیاهان هستند و رنگ واقعی اندام گیاه به pH شیرابه بستگی دارد. این مواد محلول در آب هستند و ممکن است به رنگ های آبی، بنفش و قرمز دیده شوند. رایج ترین آنتوسیانین موجود در گیاهان سیانیدین نام دارد که در برگ های رنگی، میوه ها و گل ها موجود است. رنگ آبی و رنگ قرمز به علت وجود سیانیدین است. بعد از سیانیدین، ترکیب دلفینیدین و پلارگونیدین جزء رایج ترین ها هستند.

آنتوسیانین ها در pH های بالا تخریب می شوند. این ترکیبات به عنوان نشانگر pH در نظر گرفته می شوند زیرا رنگ این دسته از مواد در pH های مختلف تغییر میکند. آنتوسیانین ها در بافت اکثر گیاهان شامل برگ ها، ساقه ها، ریشه ها، گل ها و میوه ها موجود‎می باشند. این رنگ در گل ها و میوه ها در راه تولید مثل، نقش جلب توجه و مجذوب کردن حیوانات و حشرات را بر عهده دارد. نقش دیگر آنتوسیانین حفاظت از سلول های  فتوسنتزی گیاهان از طریق جذب اشعه های مضری نظیر ماورای بنفش خورشیدی است.

در برخی از گیاهان، این رنگ دانه ها در نقش استتار و حفاظت گیاه در برابر جانوران گیاه خواری که به طیف رنگی قرمز نابینا هستند، عمل می‎کند. از طرفی رنگ قرمز حس چشایی به حیوانات منتقل می کند از اینکه گیاه مزه تند و تیزی خواهد داشت.

مزایای سلامتی آنتوسیانین ها

تحقیقات بسیاری، در مورد فواید مصرف آنتوسیانین بیان شده که از جمله آن میتوان به پیشگیری از امراض قلبی و از بین بردن چربی های بدن اشاره کرد. آنتوسیانین ها معموماً در PH بالا مقاومت کمی داشته و تحلیل می روند، با این حال بعضی از آنتوسیانین ها مانند پتانین تا PH=8 از خود مقاومت نشان می دهند. یکی از کاربردهای جالب آنتوسیانین ها در  PH سنج ها است، به این دلیل که واکنش های رنگی قوی در PH های متفاوت از خود نشان میدهند. در حال حاضر توجه به میزان حضور آنتوسیانین ها در مواد غذایی به دلیل تأثیر آن ها در سلامتی انسان افزایش یافته است.

محققان در رابطه با نقش آنتوسیانین ها در کاهش بیماری های کرونری قلب، افزایش حد بینایی، دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی و خواص ضد سرطانی نتایجی را ارائه کردند. علت فعالیت های ذکر شده توانایی بالای آنتوسیانین ها برای جذب رادیکال های آزاد موجود در بدن است.

کاربرد صنعتی آنتوسیانین

کاربرد رنگ خوراکی آنتوسیانین در مصارف صنایع غذایی گسترده است. آنتوسیانین ها رنگدانه های محلول در آبی هستند که در محیط‌هایی با PH متفاوت، تغییر رنگهایی از قرمز تا بنفش و به آبی را نشان میدهند. بدون بو و تقریباً بدون مزه میباشند.

منابع جهت استخراج آنتوسیانین

خانواده توت ها، بری ها، تمشک  ها، از بهترین منابع آنتوسیانین هستند. البته در گیاهان دیگر مانند بادمجان و کلم قرمز نیز یافت می شود. از آنجایی که اکثر رنگ های طبیعی دارای منشاء گیاهی می باشند، مصرف آنها عوارضی نداشته و در مواردی همچون آنتوسیانین، حتی خواص دارویی نیز برای بدن خواهند داشت. امیدواور مقاله آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم رضایت شما را جلب کرده باشد.

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • نویسنده: الهام اکبری، کارشناس گیاهان دارویی و معطر
  • عنوان مقاله: آنتوسیانین را بیشتر بشناسیم
  • هربال مارکت را در پیج اینستاگرام دنبال کنید.
درباره مهدی قنبری

سلام خدمت همه فعالین حوزه گیاهان دارویی من مهدی قنبری کارشناسی ارشد گیاهان دارویی از دانشگاه تربیت مدرس تهران هستم. در مقطع کارشناسی از رشته باغبانی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شده ام. مدتی به عنوان مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی فعالیت داشته ام و اکنون در زمینه بازاریابی و فروش و کشت و کار گیاهان دارویی فعالیت می کنم. مطمئنا تمام اطلاعات بدست آمده از تجارب مزرعه ای و بازاری خود را با قلم خود به اطلاع شما خواهم رساند امیدوارم که مورد پسندتان واقع گردد. منتظر نظرات سازنده شما برای بهبود وضعیت سایت هستیم. باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

 
 
 

پاسخ معادله زیر را وارد کنید * مهلت سه دقیقه ای معادله به اتمام رسیده، جهت دریافت معادله جدید روی دکمه کناری آن کلیک کنید.