Loading...

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

بحث‌های پیرامونِ شیرین کننده های مصنوعی و طبیعی معمولا بسیار جنجالی هستند. از طرفی ادعا می‌شود که شیرین کننده مصنوعی باعث افزایش خطر سرطان شده و اثری منفی بر قند خون و سلامت روده دارند. اما اغلب مسئولین سلامت و بهداشت، این شیرین‌کننده‌ها را بی‌خطر دانسته و بسیاری از مردم از این مواد برای مصرف کمتر شکر و کاهش وزن استفاده می‌کنند. اما حقیقتا شیرین کننده‌های مصنوعی یا شیمیایی دارای عوارضی هستند، و بهتر است با جایگزین آن آشنا شوید، که در مقاله استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی به بررسی علمی شیرین کننده طبیعی و اثرات آن بر سلامتی می‌پردازیم.

شیرین کننده چگونه کار می‌کند؟

سطح زبان شما مملو از گیرنده‌های مزه است. هر گیرنده طعم‌های متفاوتی را دریافت می‌کند. وقتی غذا می‌خورید، مولکول‌های مختلف غذا با گیرنده‌های مزه تماس برقرار می‌کنند. وقتی سازگاری بدون نقصی بین یک مولکول و یک گیرنده برقرار می‌شود، سیگنالی به مغز ارسال می‌گردد که اجازه می‌دهد مزه را تشخیص دهید. به طور مثال، مولکول قند به طور بی‌نقص با گیرنده مزۀ شیرین سازگار است. همانند یک قفل و یک کلید؛ این دو در کنار یکدیگر اجازه می‌دهند تا مزه شیرین توسط مغز تشخیص داده شود. مولکول‌های شیرین کننده طبیعی به اندازۀ کافی شبیه به مولکول‌های قند هستند و به خوبی با گیرنده‌های مزۀ شیرین سازگار می‌شوند. با این حال، این مولکول‌ها بسیار با قند تفاوت دارند و بدن آنها را برای تجزیه کردن به کالری تبدیل نمی‌کند. به همین دلیل است که شما مزۀ شیرین را تجربه می‌کنید، اما خبری از کالری نیست.

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

اثرات شیرین کننده طبیعی بر بدن

اشتها و وزن: مطالعات اخیر نشان می‌دهند که جایگزین کردن غذاها یا نوشیدنی‌های حاوی شکر با شیرین‌کننده‌های طبیعی، ممکن است در کاهش گرسنگی و کالری مصرفی موثر باشد. همچنین اینکار ممکن است به کاهش وزن کمک کند.

دیابت: شیرین‌کننده‌های طبیعی می‌توانند به افراد دیابتی کمک کنند تا مصرف شکر خود را کاهش دهند. البته برای بررسی اثرات این مواد بر جمعیت‌های مختلف، به مطالعات بیشتری نیاز است.

سندرم متابولیک (نشانگان سوخت و سازی): احتمال تشویق شدن سندرم متابولیک توسط شیرین‌کننده‌های طبیعی بسیار کم است. استفاده از شیرین‌کننده‌های طبیعی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف کمک کند.

سرطان: بر اساس شواهد علمی موجود، احتمال افزایش خطر سرطان با مصرف شیرین‌کننده‌های طبیعی بسیار بعید است.

سلامت دندان: وقتی شیرین‌کننده‌های طبیعی را جایگزین شکر می‌کنید، احتمال بروز پوسیدگی دندان کاهش می‌یابد.

سردرد، افسردگی و تشنج: احتمال بروز سردرد، افسردگی یا تشنج با مصرف شیرین‌کننده‌های طبیعی بسیار بعید است. با این حال، ممکن است برخی از مردم به اثرات این شیرین‌کننده‌ها حساس‌تر باشند.

استویا یک گیاه شیرین: استویا به عنوان یک شیرین کننده بسته‌بندی و مصرف می‌شود. استویا در برخی از غذاها مانند آب نبات، نوشابه‌های پروتئینی و چای به عنوان شیرین‌کننده استفاده می‌شود. در برخی از کشورها، مانند ژاپن، استویا برای چندین دهه به عنوان یک شیرین کننده استفاده می‌شود. در برخی از کشورها نیز شیرین‌برگ به دلیل نگرانی در مورد عوارض جانبی آن یا انواع محدودیت‌ها، بطور کامل ممنوع شده‌است. کالری گیاه شیرین‌برگ صفر است، و عصاره آن ۲۰۰ برابر شیرین تر از قند است. گلیکوزیدهایی که در استویا موجود هستند، توسط بدن متابولیزه نمی‌شود، در نتیجه هیچ کالری تولید نمی‌کنند. مصرف استویا صفر کالری یک راه خوب برای یک رژیم غذایی سالم است. شیرین‌برگ ممکن است برای بیماران دیابتی مفید باشد. مطالعات نشان می‌دهد که شیرین کننده‌های شیرین‌برگ هیچ کالری یا کربوهیدراتی به رژیم غذایی اضافه نمی‌کند.

  • شما میتوانید عصاره استویا و همچنین دمنوش استویا را برای مصارف خوراکی و شیرین کردن نوشیدنی ها از هربال مارکت خرید کنید.
  • عصاره استویا تولید شده توسط کارخانه گیاه اسانس می باشد.

بر خلاف شکر، شیرین‌برگ تأثیری بر قند خون یا واکنشی به انسولین نشان نمی‌دهد. پس به بیماران دیابتی این اجازه را می‌دهد تا بدون هیچ دغدغه‌ای از این گیاه بعنوان شیرین کننده و طعم کننده استفاده کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که برخی از گلیکوزیدهایی که در عصاره استویا وجود دارند به تولید ادرار و دفع سدیم کمک می‌کند. در دوز بالای مصرف شیرین‌برگ حتی می‌تواند به عنوان کاهش دهند فشار خون هم عمل نماید. شیرین‌برگ و دیگر شیرین کننده‌های مصنوعی توسط FDA تأیید شده‌است؛ و مصرف در حد تعادل آن هیچ خطری برای سلامتی ندارد.

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

تاریخچه‌ای از گیاه استویا

در ادامه مقاله استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی مختصری با تاریخچه کشف استویا آشنا می شویم. نخستین بار در دره ریو ماندی RioMonday در شمال شرقی کشور پاراگوﺋه شناخته شده است. اروپاییان در سال ۱۸۸۸ توسط برتونی M.S.Bertoni با گیاه استویا آشنا شدند. مهمترین کشورهای تولید کننده استویا ژاپن، چین، تایوان، کره، برزیل، مالزیا و پاراگوئه هستند. مهمترین اهمیت اقتصادی آن به عنوان یک ماده شیرین کننده طبیعی در جایگزینی شیرین کننده های مصنوعی (آسپارتان و سدیم ساخارین) است. اما مهمترین عامل بازدارنده در گسترش تجارت این ماده، عدم صدور مجوز مصرف آن در مواد غذایی در آمریکا است. این گونه ها ابتدا توسط گیاه شناس و پزشک اسپانیایی به نام Pedro JaimEsteve یافته شده است. استویا لقبی بود که این گیاهشناس و پزشک بر این گیاه نهاد، مصرف گیاه به عنوان یک شیرین کننده به آمریکای جنوبی باز میگردد.

در سال ۱۸۸۷ Antonio Bertoni گیاه شناس آمریکایی در حین تحقیقاتش در پاراگوئه استویا و خاصیت شیرین کنندگی آن را با جزئیات شرح داده و بعد از آن به خارج از آمریکای جنوبی معرفی شده است. تحقیقات اندکی در این زمینه انجام شده بود تا اینکه در سال ۱۹۲۱ دو شیمیدان فرانسوی گلیکوزیدهایی را که باعث شیرینی استویا میشدند جدا کردند. آنها این ترکیبات را Steviosid و Rebaudi نامیدند. این ترکیبات ۲۵۰ تا ۳۰۰ برابر شیرینتر از ساکارز است، علاوه با داشتن مقاومت در برابر حرارت، غیر قابل تخمیر نیز هستند. در اوایل دهه ۱۹۷۰ ژاپن کشت استویا را به عنوان جایگزینی برای شیرین کنندههای مصنوعی مانند ساکارین و سیکلامات که سرطان زا تلقی می شوند شروع کرد. بهتر است بدانید چین بزرگترین صادر کننده استویا در دنیاست.

در منزل خود استویا بکارید

جالب است بدانید، شما با کمترین هزینه میتوانید بذر این گیاه با ارزش را بخرید و در خانه به پرورش و تکثیر استویا بپردازید! چون هزینه تولید گیاه از بذر ارزان تر از خریداری نشای آن است. اما مراقب باشید که بذر مرغوب تهیه کنید زیرا بذرهای این گیاه درصد پوکی زیادی دارد. زمان لازم برای تولید نشا از بذر حدود ۷ الی ۸ هفته طول میکشد. بهترین زمان کاشت استویا ۱۵ اسفند تا ۲۰ فروردین است. این گیاه برای رشد به دمای متوسط بین ۱۵ تا ۳۸ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۸۰٪ نیاز دارد.

استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی

مراحل پرورش استویا در منزل

در ادامه مقاله استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی روش کاشت استویا در گلدان را بیاموزیم. بذر گیاه استویا را ۶ هفته قبل از آخرین سرما در خانه بکارید یا در صورتی که منطقه شما سرد نیست می توانید در هر زمان بذر را بکارید. برای هر بذر استویا یک گلدان ۸ سانتی متری تهیه کنید و آن را با یک خاک نرم پر کنید، می توانید گلدان را با قسمت های مساوی پیت ماس و پرلیت پر کنید و آن ها را با هم مخلوط نمایید. گلدان باید دارای سوراخ زه کشی باشد. قبل از کاشت بذر، خاک را مرطوب کنید و اجازه دهید آب اضافی از گلدان خارج شود. بذر گیاه استویا را در سطح خاک قرار داده و آن را روی خاک کمی فشار دهید به صورتی که به خاک بچسبد، سپس لایه بسیار نازکی پرلیت روی بذر بریزید به گونه ای که در اثر جریان هوا جای بذر عوض نشود ولی باز هم در معرض نور قرار داشته باشد. بعد از کاشت با استفاده از آبپاش سطح خاک را مرطوب نمایید. گلدان را در یک پنجره جنوبی قرار دهید و دما را بین ۲۰ تا ۲۱ درجه سانتی گراد تنظیم کنید. گلدان را با یک پلاستیک روشن و تمیز بپوشانید تا رطوبت خاک حفظ شود. برای اطمینان دو بار در روز خاک را مرطوب کنید و هرگز اجازه ندهید خاک خشک شود. به اندازه ای آب اضافه کنید که یک سانتی متر از قسمت بالایی خاک مرطوب شود و از خیس کردن خاک اجتناب نمایید. از آبپاش برای آب دادن استفاده نمایید تا جای بذر در خاک تغییر نکند. جوانه زنی بذر استویا معمولا ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از کاشت می باشد. و بعد از بزرگ شدن گیاه و برگ دادن میتوانید از آن استفاده کنید. برای یادگیری کامل مقاله کاشت بذر استویا در گلدان را مطالعه کنید.

پیشنهاد به کشاورزان

اگر زمین دارید و کشاورز هستید میتوانید طرح پرورش گیاه استویا را به صورت خیلی جدی تر و در سطح وسیع تر انجام دهید و به فکر پرورش استویا در منزل نباشید. این مطلب برای کسانی خوب است که به کشاورزی در منزل علاقه دارند و میخواهند در کنار این علاقه خود مقداری پول در بیاورند. اما قبل از شروع کار خوب تحقیق کنید و از کسانی که این گیاه را کشت میکنند مشاوره بگیرید و خریداران خود را مشخص کنید سپس شروع به کشت کنید. امیدوارم مقاله استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی رضایت شما را جلب کرده باشد.

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • انتشار این مقاله به هیچ وجه قانونی و انسانی نمی باشد
  • عنوان مقاله: استویا، آشنایی با شیرین کننده طبیعی
  • نویسنده: الهام اکبری، کارشناس گیاهان دارویی و معطر
  • هربال مارکت را در پیج اینستاگرام دنبال کنید.
درباره مهدی قنبری

سلام خدمت همه فعالین حوزه گیاهان دارویی من مهدی قنبری کارشناسی ارشد گیاهان دارویی از دانشگاه تربیت مدرس تهران هستم. در مقطع کارشناسی از رشته باغبانی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شده ام. مدتی به عنوان مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی فعالیت داشته ام و اکنون در زمینه بازاریابی و فروش و کشت و کار گیاهان دارویی فعالیت می کنم. مطمئنا تمام اطلاعات بدست آمده از تجارب مزرعه ای و بازاری خود را با قلم خود به اطلاع شما خواهم رساند امیدوارم که مورد پسندتان واقع گردد. منتظر نظرات سازنده شما برای بهبود وضعیت سایت هستیم. باتشکر

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

 
 
 

پاسخ معادله زیر را وارد کنید * مهلت سه دقیقه ای معادله به اتمام رسیده، جهت دریافت معادله جدید روی دکمه کناری آن کلیک کنید.