
اسفرزه دانه یه دارو؟
دانهی ریز و پر خواص با نام های اسبرزه، اسفیدش، اسپغول، سفیدخوش، شکم پاره، قارنی یاریق (نام ترکی) شناخته میشود. بی شک نام اسفرزه Psyllium را بارها شنیدهاید شاید با شنیدن خواص و کاربرد این دانه نظرتان صرفا از یک بذر بودن به دارو بودنش تغییر کند و در برنامه غذایی روزانهتان مصرفش کنید. در این مقاله میخواهیم به سوال اسفرزه دانه یه دارو؟ پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
قدمت کشت و کار تجاری گیاه اسفرزه، به شبه قاره هند برمیگردد. تکثیر آن از طریق بذر بوده و بطور طبیعی نمیتوانند از طریق رویشی تکثیر یابند، البته برخی متخصصین با استفاده از کشت بافت توانستهاند از قطعات زیرلپهای، آن را تکثیر دهند.
امروزه علاوه بر مصارف گوناگون در طب سنتی، عرصههای جدیدی در زمینه صنعت دارو و پزشکی برای اسفرزه گشوده شده است که به کشت و کار آن در برخی نقاط جهان وسعت بخشیده است. دو گونه از اسفرزه در فلور ایران پراکنش طبیعی دارند که جزء ١۵ گونه اول دارویی قرار گرفته اند. لذا پرداختن به زراعت آن از اولویت اقتصادی برخوردار است.
مروری بر خواص اسفرزه
در طب چین از دانههای اسفرزه برای کاهش گرمای بدن، درمان اوره خون، فشار خون بالا، تقویت عملکرد دستگاه مجاری ادراری، تقویت سیستم گوارشی، درمان بیماریهای چشمی مانند آب مروارید، رفع اختلالات نفسی بکار برده میشود.
از دیدگاه حکمای طب سنتی ایران، طبیعت اسفرزه، سرد و تر است و مناسب افراد گرم مزاج میباشد. همچنین نتایج تحقیقات اخیر کاربرد اسفرزه را در درمان مشکلات دیابتی و گوارشی را به اثابت رسانده است که ارزش این گیاه را دوچندان میسازد.
اسفرزه و کاهش قند خون
این دانه با وجود ریز بودنش توانسته غولِ دیابت را از پای درآورد، با مصرف روزانه ۵ گرم آن در رژیم غذایی افراد دیابتی موجب کاهش سطح گلوکز خون میگردد. اسفرزه میتواند شاخص گلایسمی مواد غذایی کربوهیدراتی را کاهش دهد و در کنترل دیابت مفید است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان گیاهی دیابت مقاله درمان گیاهی دیابت را از سایت هربال مارکت مطالعه کنید.
اسفرزه و تقویت رودهها
نتایج پژوهشهای مختلف نشان میدهد که مخلوط کردن اسفرزه با آب باعث حجیم و لعابدار شدن این دانههای ریز میشود که به حرکت و انقباض بیشتر رودهها کمک کرده و موجب تخلیه آسانتر مواد از سیستم گوارشی میشود. در کشورهای اروپایی از این دانههای ریز به عنوان ملین استفاده میشود. علاوه بر موارد گفته شده این دانه در درمان بیماریهای پوستی و تعدیل دمای بدن بویژه در تابستان کاربرد بسیار دارد. در ژورنال اتحادیه پزشکان اروپایی نقل شده که در مدت ١٢ هفته مصرف آن سطح کلسترول خون به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد.
تداخلات دارویی با اسفرزه
- مصرف مکملهای حاوی اسفرزه در بیماران با سابقه آدنوم کلورکتان، باعث تشدید و حتی بازگشت بیماری میشود. که برای پیشگیری از عوارض و مشکلات بعد از مصرف اسفرزه توصیه میشود که به همراه آن آب زیادی بنوشید.
- افرادی که از مشکلاتی مانند نفخ، گاز معده و درد معده رنج میبرند توصیه میشود که در ابتدا با مقدار کم مصرف اسفرزه شروع کنند.
- افراد دیابتی در استفاده از دانه اسفرزه، دوز انسولین مصرفی خود را کاهش دهند.
- تداخل دارویی بین اسفرزه با لیتیم و کاربامازپین گزارش شده است.
توصیه طب سنتی برای مصرف عامیانه اسفرزه در تابستان جهت پیشگیری از گرمازدگی بدین صورت است که یک قاشق غذا خوری از اسفرزه را در یک لیوان آب جوش خنک شده ریخته و پیش از بیرون رفتن از منزل میل کنید، که موجب تسکین حرارت بدن و کنترل تشنگی میشود.
تهیه و تنظیم
- تهیه و تنظیم از هربال مارکت
- نویسنده دستورکاشت: مهندس قنبری
- عنوان مقاله: اسفرزه دانه یه دارو؟
- هربال مارکت را در پیج اینستاگرام دنبال کنید.