Loading...

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

شاید شما یک فرد عادی باشید و برای شما سوال باشد که گیاه اسطوخودوس برای چی خوبه یا این که در فکر کشت این گونه ی گیاهی هستید و می خواهید بدانید که کشت اسطوخودوس چه منافعی می تواند در پی داشته باشد. یا این که حتی تا به حال اصلا در این مورد تحقیق نکرده اید و در مورد گیاه اسطوخودوس اطلاع زیادی ندارید.

در این صورت شما از آن دسته افرادی هستید که قبل از همه ی این ها باید بدانید که گیاه اسطوخودوس چیست؟ تا بعد از آن، در مورد مصرف یا کشت اسطوخودوس تصمیم بگیرید. گیاه اسطوخودوس به عنوان، یک بوته یا گونه ی گیاهی قابل پرورش، کمتر برای بسیاری از افراد در داخل کشور ما شناخته شده است.

این در حالی است که می توان دید که گیاه اسطوخودوس خشک شده به وفور در بازار به فروش می رسد و افراد زیادی هم از آن در مصارف دارویی استفاده می کنند، اما هنوز تولید آن در کشور ما آن طور که باید، جدی گرفته نشده است. بسیاری از افرادی که کمی با طب گیاهی یا سنتی آشنایی دارند، به خوبی می دانند که گیاه اسطوخودوس برای چیست و یا این که گیاه اسطوخودوس چه خواصی دارد.

  • بیشتر بخوانید: نحوه کاشت بذر گیاه دارویی خلال دندان (Ammi Visnaga)

به راحتی می توان در مورد این موضوعات مقالات بسیاری را یافت. برای همین ما در این متن کمتر روی این موضوع که گیاه اسطوخودوس چه خاصیتی دارد تاکید می کنیم، تاکید ما بیشتر روی تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس می باشد.

اگر چه همه ی ما می دانیم که گیاه اسطوخودوس خواص منحصر به فردی دارد، اما آگاهی از منافع دیگری که از لحاظ اقتصادی با بازاریابی گیاه اسطوخودوس می توان به دست آورد و همچنین مزایای کشت آن می تواند برای ما خیلی جالب باشد. می توانید این متن را مطالعه کنید و در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، با جستجو در منابع فراوانی که در این مورد یافت می شود به خوبی موفق به یافتن اطلاعات جامعی در این زمینه شوید.

در زمینه ی گیاه دارویی اسطوخودوس PDF های فشرده و مفید زیادی در سال های اخیر در اینترنت منتشر شده است که در کنار سایت های علمی می تواند برای هر پژوهشگری مفید واقع شود. این نوشته برای افرادی تنظیم شده است که در رشد اسطوخودوس تجربه ی زیادی ندارند و تنها کمی با امر کشاورزی و باغداری یا کشت گیاهان دارویی آشنایی دارند.

برای همین افراد مبتدی هم می توانند از آن به خوبی استفاده کنند. نوشته به بحث در مورد مولفه های جغرافیایی و شرایط آب و هوایی و تاثیر آن ها بر کشت اسطوخودوس می پردازد. آماده سازی خاک، نحوه ی تکثیر گیاه اسطوخودوس و آماده سازی زمین برای بهره بردن از مزایای اقتصادی، در این راستا مورد بحث قرار خواهد گرفت. ما هم چنین در مورد روغن اسطوخودوس مطالبی را بیان خواهیم نمود و صنعت تولید روغن اسطوخودوس را با استفاده از تقطیر مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.

هم چنین سعی خواهیم نمود تا در مورد بازار محصولات به دست آمده از اسطوخودوس بحث کنیم. در کنار ان، جنبه های کمتر مورد بررسی قرار گرفته مانند تاثیر و استفاده از پرورش اسطوخودوس و کشت آن برای گردشگری را برای جذب توریست در بخش کشاورزی مورد بحث قرار خواهیم داد.

اگر شما در ایالات متحده زندگی می کنید و یا به دنبال اطلاعاتی در زمینه کشت اسطوخودوس در این کشور هستید، می توانید از داده های موجود در این متن استفاده کنید. کشت گیاه اسطوخودوس در تگزاس، کالیفرنیا، و واشنگتن به عنوان صنعتی منحصر به فرد در حال گسترش می باشد.

  • بیشتر بخوانید: نحوه کاشت گیاه دارویی زنجبیل شامی (Elecampane-Inula helenium)

حتی اخیرا برای سرگرمی هم کشت آن بیشتر رواج یافته است. می توان وبسایت های زیادی را دید که به بررسی پرورش گیاه اسطوخودوس در زمین های کشاورزی و ارائه ی منابع مفیدی در این زمینه می کنند.

در هر کشور دیگری که زندگی می کنید، و حتی در ایران هم می توانید با استفاده از این داده ها بیشتر در مورد چشم انداز و نحوه ی پرورش اسطوخودوس بیاموزید. تلاش ما بر این بوده است تا به شما اطلاعات مفیدی را که از منابع مختلفی جمع اوری شده است را ارائه دهیم تا سهمی در رونق هر چه بیشتر این صنعت داشته باشیم.

مقدمه ای بر تولید گیاه اسطوخودوس

گیاه اسطوخودوس گیاهی کوچک، بوته ای و معطر است که برای طعم و بو دادن به خصوص در غذاها و در صنعت داروسازی استفاده می شود. اگر چه کشاورزانی که در مقیاس بزرگ اقدام به کشت اسطوخودوس می کنند، ممکن است استخراج روغن آن را خیلی گران و زمان بر بدانند، اما در مقیاس کوچک می توان راه کارهایی جایگزین را برای بازاریابی و حتی تولید روغن اسطوخودوس پیدا کرد.

به عنوان مثال پرورش اسطوخودوس به عنوان یک سرگرمی نوعی از بازاریابی این محصول به خصوص با برپایی فستیوال ها و جشن های سالانه به منظور جذب توریست یا فروش محصولات می باشد. مانند بسیاری از گیاهان، اسطوخودوس دارای تعداد کمی آفت می باشد. بیماری های قارچی خیلی کمی می توان یافت که به گیاه اسطوخودوس حمله می کنند.

  • بیشتر بخوانید: گیاه دارویی استویا

به طور معمول استفاده از مواد شیمیایی برای برای از بین بردن آفت ها در اسطوخودوس چندان مطرح نیست. از سوی دیگر، اسطوخودوس در بین محصولات پایدار و مقاوم در برابر بیماری ها، رتبه ی بالایی دارد که به دلیل عدم تکیه و نیاز آن به استفاده از کودها و آفت کش ها می باشد. شاید تنها نیازمندی مهم گیاه برای رشد خود این باشد که در شرایط نادری ممکن است نیاز به آب دادن به آن در مناطق خشک باشد.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

به نظر می رسد که در حال حاضر بزرگ ترین مشکل در مورد این گونه ی گیاهی یافتن راهی مناسب برای بازاریابی آن است که ما در این متن به آن خواهیم پرداخت. توجه داشته باشید که بیشتر مطالب این متن با توجه به شرایط کشت گیاه اسطوخودوس در ایالات متحده می باشد.

بازاریابی گیاه هم با توجه به شرایط حاکم بر جامعه و بازار در ایالات متحده مد نظر قرار گرفته است. به عنوان مثال، در حالی که تولید روغن از اسطوخودوس در ایالات متحده همان طور که گفته شد ممکن است توجیه اقتصادی نداشته باشد، اما در بسیاری از کشورها می توان دید که درامد خوبی از این کار می توان کسب نمود.

مکان های مناسب برای تولید اسطوخودوس

اسطوخودوس برای اولین بار در سرزمین های مدیترانه ای در خاک های فقیر و سنگلاخی و آب و هوای ملایم ساحلی رشد یافته است. Lavalandula angustifulia که به انگلیسی lavender می شود و همان اسطوخودوس می باشد که ما در مورد آن در این متن بحث می کنیم، یکی از مقاوم ترین گونه هایی است که شاید بتوان آن را در همه ی بخش های ایالات متحده بدون این که زمستان آن را از بین ببرد کشت نمود.

البته باید در شرایط خاصی قرار داشته باشد تا بتواند در همه ی مناطق به خوبی رشد نماید. اما در بسیاری از کشورها شاید در شرایط آب و هوایی که چندان مساعد هم نیستند بتوان این گونه ی گیاهی را پرورش داد. به عنوان مثال در انگلیس و در جزایر آن ممکن است به خوبی به دلیل وجود بادهای ساحلی خیلی خوب شاهد رشد گیاه اسطوخودوس باشیم یا این که اوکراین می تواند اقدام به تولید اسطوخودوس در کناره های دریای سیاه بنماید.

ژاپن چندین تن در سال اسطوخودوس تولید می کند. آرژانتین و برزیل در آمریکای لاتین در این زمینه تا حدودی فعالیت دارند و می توان شاهد تولید گیاه اسطوخودوس در این کشورها بود. در آفریقا هم در شرق آن می توان تولید اسطوخودوس را در زمین های کشاورزی شاهد بود.

هر یک از این کشور ها دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی است. اما این شرایط در مناطق ذکر شده به دلیل وجود آب فراوان معتدل شده است. در واقع در این بخش هایی که ما شاهد رشد گیاه اسطوخودوس بوده ایم، می توان دید که شرایط آب و هوایی خاص نسبتا مشابهی تحت عنوان خرد اقلیم یا microclimate بر قرار است.

به طور خاص در آمریکای شمالی، گونه هایی از اسطوخودوس به طور موفقیت آمیزی در کنار یکی از دریاچه های قرار گرفته در نواحی بالا دستی ایالت نیویورک در امریکا پرورش داده شده است. جنوب دریاچه ی بانانا بلت و در انتاریو هم ما می توانیم شاهد کشت و تولید اسطوخودوس باشیم. ایلیاناس، شمال نوادا، ایداهو، و حتی در مینوستا هم گیاه اسطوخودوس تولید می شود.

توپوگرافی، و میزان سخت بودن شرایط در زمستان از دیگر فاکتورهای آب و هوایی می باشد که کشت گیاه اسطوخودوس را تحت تاثیر قرار می دهد. ارتفاع و بلندی محل کشت نیز فاکتوری است که روی زنده ماندن گیاه موثر است. برای همین است که دره ها برای کشت گیاه اسطوخودوس دارای بدترین شرایط هستند.

در بعضی از این مناطق مالچ پاشی سنگین در اطراف گیاه برای زنده ماندن آن در طول زمستان های سخت لازم است. البته پوشش برف هم می تواند تا حدودی مانند مالچ برای گیاه عمل کند. زه کشی خوب خاک برای زنده ماندن گیاه اساسی است و باید برای رشد ریشه ها به خوبی فراهم شود.

کاشت اسطوخودوس

گیاه اسطوخودوس می تواند دارای طول عمر بالایی باشد. چند ساله است و می تواند به طور نوعی تا ده سال عمر کند. اگر چه آن را با طول عمرهای بیشتر از این می شناسند و تا ۲۰ سال عمر می کنند. اسطوخودوس های انگلیسی دارای بهترین بو هستند. اما تولید روغن از آن ها خیلی کمتر از lavandin کافور بالا است.

روغن های به دست آمده از lavandin به طور معمول با روغن به دست آمده از گونه ی L. angustifulia یا با دیگر روغن های موجود تجاری مخلوط می شوند تا بوی بهتری داشته باشند. از همه ی بخش های گیاهی که در حال گل دادن است می توان برای تولید روغن استفاده کرد. در کنار استفاده برای تولید روغن، غنچه ها، ساقه های گل  و گل های گیاه (هم به صورت تازه و هم خشک شده) دارای استفاده های مختلفی در پخت و پز، طعم دهی و تزئینات هستند.

اگر چه ما گفتیم که این گونه ی گیاهی کمتر در معرض بیماری قرار می گیرد، اما در یکی از ایالت های آمریکا توسط تولید کننده ها گزارش شده است که اسطوخودوس های پرورش یافته، در اثر دمای پایین هوا در زمستان و رطوبت بالا در تابستان تحت تاثیر قرار گرفته و بیماری های قارچی در بین آن ها گسترش یافته است.

  • بیشتر بخوانید: کاشت بذر گیاه آجوکا ، آجوگا یا لبدیسی خزنده (لبدیسی رونده)

این امر به نظر می رسد که می تواند در مناطق دیگر و در خلیج ها هم روی دهد. کشاورزانی که قصد کشت گیاه اسطوخودوس در تگزاس را داشتند، نزدیک ۹۰ درصد کشت خود را به دلیل بیماری ریشه های گیاه که با نام rhizoctonia شناخته می شود از دست دادند. این اولین کشت اسطوخودوس در این منطقه برای برداشت روغن اسطوخودوس بود.

گونه ها و تکثیر اسطوخودوس

در مقیاس کوچک چندان جنبه های اقتصادی مطرح نیست، اما در مزرعه ها و زمین های بسیار بزرگ باید گیاه اسطوخودوس به خوبی تکثیر شود تا بتوان در مساحت مورد نظر از تعداد مناسبی گیاه بهره مند شد. آشنایی با طریقه تکثیر اسطوخودوس در ابتدای رشد گیاه در مزرعه بسیار مهم می باشد.

برای مصارف تجاری هم که نیاز به تولید نشا یا نهال های بسیار زیاد برای فروش در بازار می باشد، آگاهی از روش های تکثیر اسطوخودوس می تواند برای تولید کننده ها با هزینه ای کمتر، سود بیشتری را به دنبال داشته باشد. چند روش تکثیر گیاه اسطوخودوس که به طور معمول مورد استفاده هستند، بسیاری از تولید کننده ها، از بذرها یا ساقه های گیاه برای تکثیر آن بهره می برند.

در مورد این گیاه دارویی در مقایسه با بسیاری از دیگر گیاهان، موفق شدن به تولید تعداد زیادی بوته با دنبال کردن دستورات و توصیه های موجود در زمینه ی نگهداری و تکثیر اسطوخودوس چندان سخت نمی باشد و هر تولید کننده ای که کمی تجربه داشته باشد می تواند این کار را انجام دهد.

 برای این کار تنها لازم است تا انتخاب مناسب ترین زمان تکثیر اسطوخودوس، و استفاده از قلمه ها یا ساقه های گیاه، یا روش های موجود دیگر مانند کشت بذر موفق به تکثیر گیاه اسطوخودوس شد.

اگر چه استفاده از بذرها هم راه دیگری برای تولید نشای گیاه می باشد که عده ای آن را ترجیح می دهند، اما ان را توصیه نمی کنیم. در زمان نیاز به کاشت و تکثیر اسطوخودوس بهتر است که اسطوخودوس را از ساقه های نرم گونه های استاندارد تکثیر کرد. این گونه ی گیاهی کوچک، چند ساله و همیشه سبز است.

  • بیشتر بخوانید: کاشت داشت برداشت گیاه آشواگاندا (ashwagandha)

امکان استفاده از ریشه ها برای تکثیر آن شاید به خوبی بخش های دیگر شاید وجود نداشته باشد. بذرها هم استریل هستند. دلیلی که به سختی می توان اسطوخودوس را رشد داد اشتباه در انتخاب گونه ی مناسب می باشد. بیشتر پرورش دهنده ها از گل های آبی، رشد انبوه و مقاومت گیاه خوششان می آید.

اما می توان مواد و ترکیبات موجود در هر یک از گونه ها را با دیگری مقایسه کرد. هر یک از این گونه ها کم و بیش مورد استفاده قرار می گیرند. اما به عنوان مثال، گونه هایی از اسطوخودوس مانند گیاه اسطوخودوس کبیر، به طور معمول در ایالات متحده به جز در تعداد کم پرورش داده نمی شوند. گونه های دارای گل های به رنگ صورتی و یا سفید را تنها می توان در خانه ها و در باغچه ها در کاربردهای زینتی دید.

 لازم به ذکر است که پرورش دهنده ها در کالیفرنیا به گونه های Irene dolye علاقه دارند، که به دلیل بوی آن و توان گل دهی برای دو بار در سال در مناطق گرم می باشد، اما این گونه دارای رنگ آبی تیره می باشد. جدای از این در بیشتر ایالات متحده معمول ترین گونه های گیاه اسطوخودوس، گونه های lavandins provence و grosso می باشند. Grosso باعث جذب توریست بیشتر در مکان های گردشگری می شود.

دلیل آن هم ایجاد زمین هایی پر از گل های بنفش می باشد. این گونه خیلی مقاوم است و تا ۳ فوت رشد می کند. علاوه بر جذب گردشگر، می توان محصولاتی قابل قبول و  را با ترکیب روغن تقطیر شده ای که از گونه ی grosso به دست می آید با روغن های شیرین وارداتی به دست آورد.

پژوهش های بیشتری روی ترکیبات شیمیایی روغن های فرار به دست آمده در فرایند تقطیر صنعتی، می تواند با جست و جو در مورد عبارت AGRI-COLA به صورت آنلاین، و یا با مشاهده ی دیگر دیتا بیس های مرتبط با کشاورزی به دست آید. پژوهشگران و پرورش دهندگان اسطوخودوس در تعدادی از این سایت ها، در این مورد از همه ی نقاط دنیا با هم بحث می کنند.

می توانید در این مجموعه ها عضو شوید. علاوه بر گونه هایی که در ایالات متحده کشت می شود، می توان گونه های دیگری از اسطوخدوس را دید که در کشورهای دیگر رواج بیشتری دارند. برای مثال،گیاه اسطوخودوس انگلیسی (L. angustifulia) به طور معمول در نیوانگلند به عنوان اسطوخودوس مورد علاقه تولید کننده ها، پرورش داده می شود.

  • بیشتر بخوانید:کاشت بذر انیسون یا بادیان رومی (Anise-Pimpinella anisum)

این گونه در ارتفاعات بالا هم به خوبی رشد می کند و اخیرا گزارش شده است که در نوادا هم به خوبی کشت شده و رشد می نماید. توجه داشته باشید که ممکن است که کسانی گونه های L. angustifulia و L. x intermedia (lavandin) را با نام های مشابه در بازار عرضه کنند.  برای مثال، hidcote در واقع یک L. angustifulia می باشد، یا این که giant hidcote یک L. x intermedia است.

برای اطلاعات بیشتر در مورد گونه های lavender و lavandin می توانید به نوشته های موجود در مجلات علمی مراجعه کنید. هم چنین لینک های بیشتری در این مورد را می توانید در انتهای متون علمی موجود در این زمینه ببینید.

تولید اسطوخودوس در مزرعه

بهترین منبع در ایالات متحده برای به دست آوردن جزئیات در زمینه تولید اسطوخودوس در مقیاس بزرگ، دانشگاه ایالت واشنگتن می باشد. در این دانشگاه کورتیس بئوس یکی از اساتید حاضر در این دانشگاه اقدام به انتشار مقاله هایی کرده است که به طور گسترده کشت گیاه اسطوخودوس در ایالات متحده را مورد بررسی قرار داده است.

این شخص در برگزاری اولین کنفرانس در زمینه اسطوخودوس در سال ۲۰۰۰ میلادی مشارکت فعال داشته است. می توانید برای به دست اوردن داده های مرتبط در زمینه خاک، نگه داری، آبیاری،  و تغذیه ی اسطوخودوس در صورت نیاز به پرورش گیاه اسطوخودوس در مقیاس بزرگ به این نوشته ها مراجعه کنید.

این استاد به افرادی که در ایالات متحده به دنبال کشت اسطوخودوس هستند، توصیه های مورد نیاز را در مورد گونه ی مناسب برای کشت، و نیازمندی های دیگر گیاه ارائه می کند. در بسیاری از مناطق دنیا نیز می توان شاهد افرادی بود که به طور منطقه ای یا بومی توان کمک به افراد برای کاشت اسطوخودوس با استفاده از بذر یا قلمه ها یا هر یک از روش های مناسب دیگر را دارند.

  • بیشتر بخوانید: گیاه کوهوش سیاه چیست؟ کاشت بذر کوهوش سیاه، گیاه زنان یا پری شمع

در صورتی که نیاز به کاشت گیاه اسطوخودوس در مزرعه دارید، می توانید این افراد را یافته و از آن ها راهنمایی های لازم را در مورد گونه ی مناسب برای کشت در محل زندگی خود کسب کنید. البته در صورت نیاز به پرورش گیاه در مقیاس کوچک و به عنوان مثال برای کاشت اسطوخودوس در گلدان نیازی به این کار نیست.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

زیرا که در این موارد جنبه های اقتصادی چندان مهم نیستند. در این حالت ها بیشتر کشت گیاه برای زیبایی آن و یا مصارف خانگی است و حتی در صورت شکست نیز ضررهای زیادی متوجه پرورش دهنده ها نخواهد بود. اما در صورتی که قصد کشت این گونه ی گیاهی در مقیاس بزرگ برای تولید انبوه برای فروش در بازار را دارید، به طور حتم باید با افراد آگاه در این زمینه مشورت لازم را بنمایید تا بهترین نتیجه را از این کار ببرید.

برداشت اسطوخودوس

اگر چه در موارد زیادی می توان دید که کشت گیاه برای مقاصد تزیینی می باشد، اما در مقیاس بزرگ همراه موضوع برداشت گیاه اسطوخودوس دارای اهمیت می باشد. برای همین است که انتخاب بهترین گونه ها در ابتدای کار برای گرفتن بهترین نتیجه در زمان برداشت محصول لازم است.

برای کسنی که قصد دارند تا این گونه ی گیاهی را در مقیاس های بزرگ کشت کنند، دانستن میزان برداشت اسطوخودوس در هکتار بیش از هر چیزی می توان مهم باشد. میزان محصول تازه یا خشک شده ی قابل برداشت، یا میزان روغن فراری که می توان از آن به دست آورد، همه می توانند برای یک تولید کننده مهم باشند.

این مقادیر در فصل برداشت گیاه اسطوخودوس نشان دهنده ی میزان سود هر تولید کننده ای خواهند بود. اگر چه میزان برداشت اسطوخودوس در هکتار را به طور دقیق نمی توان بیان کرد، زیرا که این میزان به نگه داری های صورت گرفته در طی دوره ی رشد و گونه ی گیاه بستگی دارد، اما دانستن تقریبی این مقادیر می تواند بسیار کمک کننده باشد.

اگر این داده ها در اختیار تولید کننده ها قرار بگیرد و بر اورد صحیحی از میزان محصول برداشت شده در زمان برداشت گیاه اسطوخودوس وجود داشته باشد، می توان با یک برنامه ریزی مناسب نسبت به برداشت محصول اقدام نمود. اما نکته ی بسیار مهمی که در زمینه برداشت گیاه مطرح است، انتخاب زمان مناسب برای این کار در صورت نیاز به استفاده از اسطوخودوس برای روغن گیری می باشد.

اگر هدف از پرورش گیاه استفاده از آن برای تولید روغن اسطوخودوس باشد، باید در یک بازه زمانی کوتاه اقدام به برداشت گل های گیاه نمود. نحوه برداشت گیاه اسطوخودوس در این مدت کوتاه نیز بسیار مهم است. اگر گیاه در مقیاس بزرگ کشت شده باشد، به احتمال زیاد نیاز به استفاده از ابزار مخصوص یا دستگاه برداشت اسطوخودوس برای برداشت خواهد بود تا بتوان در این دوره زمانی کوتاه تمام محصول را برداشت و برای استفاده در صنایع تقطیر یا استخراج روغن گیاهان دارویی به کار برد.

بسیاری از تولید کننده ها در بسیاری از کشورها برای برداشت گیاه اسطوخودوس از ماشین برداشت گیاه اسطوخودوس استفاده می کنند تا بتوانند هر چه بهتر و سریع تر گل های گیاه را در زمانی که دارای بیشترین روغن فرار است چیده و برای استفاده در صنعت تهیه روغن فرار از گل های گونه های گیاهی سودمند مورد استفاده قرار دهند. البته به نظر می رسد که به دلیل هزینه های بالا، در کشورهایی مانند ایالات متحده کمتر روی تقطیر و عصاره گیری از گیاه تاکید می شود.

صنعت روغن های فرار

از حدود سال ۱۹۸۵ تا سال ۲۰۰۰ میلادی به نظر می رسید که چشم انداز روشنی برای توسعه ی صنعت تولید روغن های فرار به دست آمده از گیاهان در ایالات متحده وجود داشت. در این دوره استفاده از آن ها در صنایع طعم دهی و معطر سازی به خوبی بو درمانی برای بهبود سلامت افراد مورد توجه قرار گرفته بود.

البته این تنها برای گونه ی گیاهی اسطوخودوس نبود، بسیاری از گیاهان دارویی در این زمان مورد توجه قرار گرفته بودند . یا خود آن ها و یا محصولات به دست امده از این گیاهان توجه مصرف کننده ها را به خود جلب نموده بود. برای مثال، در سال ۱۹۹۷ یک مطالعه صورت گرفته در این زمینه مشخص کرد که ویزیت افراد فعال در حوزه های جایگزین درمان در ایالات متحده بیش از میزان ویزیت انجام شده توسط پزشکان بود.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

در واقع هزینه ویزیت توسط پزشکان حدود ۲۴۳ میلیون دلار بر آورد شده بود. در حالی که میزان پول هزینه شده برای دریافت خدمات دیگر حدود ۲۷ میلیارد دلار بود که دلیل آن هم توجه بسیار زیاد مردم و افکار عمومی به درمان های جایگزین بوده است.

به همین دلیل است که به دلیل اقبال عمومی در ایالات متحده، صنایع بسیاری در محصولات خود بیش از پیش از محصولاتی گیاهی برای ایجاد بو و طعم استفاده می کنند. اما سوال این جا است که آیا کشاورزان می توانند با منابع محدود خود در کشت اسطوخودوس نیز فعال شده و در این حوزه از این درامد سهمی داشته و سودی کسب کنند؟

سوال مرتبط دیگر هم این است که آیا کشاورزان مستقل در ایالات متحده می توانند جایگاه خوبی در زنجیره ی تامین مواد اولیه مورد نیاز برای استفاده در صنایع طعم دهی و معطر کردن محصولات مورد استفاده در جامعه داشته باشند؟

صنعت روغن فرار

 برای پاسخ به سوال قبل نیاز به در نظر گرفتن مولفه هایی خواهد بود. سرمایه گذاری اولیه، حمل و نقل، و هزینه هایی که برای نیروی کار باید در نظر گرفته شود می تواند مشخص کننده ی این باشد که آیا امکان تولید روغن فرار در یک منطقه به صرفه می باشد یا خیر.

به عنوان مثال در ایالات متحده یا هر کشور دیگری، می توان با بر آورد میزان پول مورد نیاز برای سرمایه گذاری اولیه، هزینه های حمل و نقل و میزان پول مورد نیاز برای پرداخت به نیروی کار، می توان در این مورد به خوبی نتیجه گرفت که آیا کشت و تولید روغن فرار در ایالات متحده به صرفه است یا این که بهتر است این روغن فرار در جایی دیگر تولید شده و وارد کشور شود.

در مورد ایالات متحده، به طور عمده صنعت بسیاری از گونه ها از جمله نعنا و تولید نعناسانان در شمال غرب اقیانوس ارام متمرکز شده است. در این منطقه میزان بالایی از روغن فرار و در حدود ۹ میلیون پوند روغن از محصولات باغی و کشاورزی و نیز گونه های گیاهی در سال ۱۹۹۵ استخراج شد. اما بیشتر روغن تولید شده در ایالات متحده روغن مرکبات بود که به عنوان محصول جانبی در کنار تولید آبمیوه ها به دست آمده بود.

یکی از پر تولید ترین روغن ها در این کشور روغن سرو بود که محصولی از صنعت جنگلداری بود. در سطح بین المللی هم بیشترین روغن تولید شده متعلق به گونه های گرمسیری و استوایی می باشد که به طور عمده در خارج از ایالات متحده و کشورهای دیگر در بیرون از خاورمیانه تولید می شوند. برای همین به نظر می رسد که روغن گیاه اسطوخودوس در کل روغن تولید شده از گونه های مختلف سهم زیادی نداشته باشد.

اما در این میان می توان ذکر کرد که استرالیا و نیوزیلند اقدام به توسعه ی صنعت تولید روغن اسطوخودوس نموده اند. در ابتدای کار هم این فعالیت ها از حمایت دولت بر خوردار بود. اما در این مناطق هم در کنار روغن اسطوخودوس، تولید انواع دیگر روغن فرار در حال توسعه می باشد.

جدای از این، مسئله ای که برای تولید کننده ها در این زمینه وجود دارد این است که آیا تولید کننده های روغن های فرار مواد خام و اولیه را از کشاورزان مستقل خریداری می کنند یا خیر. این می تواند برای کشاورزان در تصمیم گیری برای کشت گونه هایی مانند گیاه اسطوخودوس بسیار مهم باشد.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

در مناطق ذکر شده مانند استرالیا به نظر می رسد که تولید کننده های عمده از خرید اسطوخودوس خام از کشاورزان مستقل امتناع می کنند. آنها محصول را در زمین خود تولید کرده و در زمان برداشت اقدام به تولید روغن از محصولات خود می نمایند. برای همین نمی توان انتظار داشت که از کشاورزان مستقل خرید کنند.

گزینه های موجود برای استخراج روغن

برای این که روغن فرار را از گیاه استخراج کرد می توان از ۴ راه استفاده کرد. در این مورد نوشته های متعددی منتشر شده اند که به طور کامل به مرور این روش های استخراج روغن های فرار می پردازند. کل فرایند تولید روغن با این روش ها می تواند با در نظر گرفتن متدلوژی هر یک از این روش ها انجام پذیرد. این روش ها در زیر به طور خلاصه برای شما بیان شده اند:

  • تقطیر با آب (hydro distillation): این روش که با نام روش تقطیر با آب شناخته می شود (می دانید که هیدرو به معنی آب می باشد)، فرایندی است که در آن آب و گیاه با هم جوشانده می شوند تا بتوانند از ماده به وجود امده روغن فرار را استخراج کرد. نتیجه ی جوشاندن آب و گیاه یا گل های آن هیدروسل (hydrosol) می باشد که البته یک روغن فرار خالص نیست. اما می توان روغن فرار را از آن به دست آورد. از هیدروسل می توان در چندین محصول جانبی دیگر نیز استفاده نمود.
  • تقطیر با بخار آب مستقیم یا عصاره گیری از طریق بخار (steam distillation)، از بخار آب برای تبخیر روغن فرار اسطوخودوس یا گونه های گیاهی دیگر، و استخراج آن ها استفاده می کند. از این روش در مقیاس های بزرگ که نیاز به تولید میزان زیادی روغن فرار از انبوه محصولات برداشت شده می باشد استفاده می شود. این فرایند به طور عمده به طور تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. هم چنین از آن بیشتر در گونه های گیاهی استفاده می شود که محصول برداشت شده از آن ها دارای چگالی وزن کمتری در مقایسه با آب می باشند. در مقیاس کوچک در صورتی که قصد استفاده از عصاره گیری با بخار را دارید باید از خوراک پزهای پر فشار (pressure coocker) مانند زودپر روی اجاق استفاده کنید. اما با این کار تنها چند قطره روغن در هر مرحله به دست خواهید آورد.
  • عصاره گیری با استفاده از محلول کردن ترکیبات روغنی در حلال های مناسب (solvent distillation): استخراج روغن فرار با استفاده از حلال های ارگانیک می تواند روغن های فرار را در کنار دیگر پسمانده های روغنی یا الئورزین ها (oleoresins) که برای استفاده به همراه روغن فرار در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد استخراج می کند. البته استفاده از میزان بالایی حلال در این روش، با لیبل گذاری محصول با عنوان ارگانیک سازگار نیست.
  • استخراج فوق بحرانی: این روش برای استخراج روغن از دی اکسید کربن در فشار خیلی بالا برای به دست آوردن روغن فرار و دیگر پسماندهای روغنی یا اولئورزین ها از گیاه استفاده می نماید. این گونه روغن های فرار به عنوان محصول جانبی در صنعت مرکبات مورد استفاده است. گفته شد که روغن مرکبات در بخش هایی از ایالات متحده بیشترین سهم بازار روغن های فرار را در دست دارد.

برای تولید روغن فرار با هیدروسل، گیاه در ابتدا جوشانده می شود. همین که بخار از بخش های مختلف گیاه، مانند برگ ها، گل ها و یا ریشه های گیاه که می توانند تازه یا خشک باشند (در کیس ما گیاه مد نظر اسطوخودوس است) عبور می کند، در نتیجه می تواند روغن فرار آن ها را استخراج کند. همین که این بخار سرد شد، روغن فرار بر روی مایع تقطیر شده در شناور خواهد بود. می توان این روغن را جدا نمود.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

همان طور که در بالا ذکر شد، در تولید روغن به طور تجاری، و در مقیاس بزرگ، روغن اسطوخودوس را با استفاده از عصاره گیری با بخار انجام می دهند. اگر قصد انجام این کار را داشته باشید، یک واحد عصاره گیری با بخار دارای اندازه ای متوسط می تواند برای شما هزینه ای در حدود ۸ تا ۱۱ هزار دلار داشته باشد.

البته واحدهای کوچک تری هم یافت می شوند. اما واحدهای کوچک و رومیزی که به طور معمول در اینترنت یافت می شوند و می توان با هزینه ای در حدود دو تا دو هزار و پانصد دلار آن ها را خریداری کرد به طور معمول تنها می توانند هیدروسل را برای شما تولید کنند و کار جدا کردن روغن فرار باید توسط شما به طور جداگانه صورت پذیرد.

از سوی دیگر این واحدها نمی توانند دمای دستگاه را به نحوی نگه دارند که بتوان بیشترین میزان روغن فرار را به دست آورد. تعدادی از گیاه شناسان از این واحدهای کوچک استفاده می کنند تا در مقیاس کوچک بتوانند روغن اسطوخودوس را تولید نمایند. اما استفاده ی آن ها از روغن به دست آمده بیشتر برای تولید صابون، لوسیون ها و ضماد می باشد.

تولید روغن فرار در ایالات متحده به جز مرکبات و روغن درخت سرو که به عنوان محصول جانبی تولید می شوند، بیشتر به نظر می رسد که به عنوان یک سرگرمی مطرح باشد، یا یک کار نیمه وقت، تا این که به عنوان یک کار تمام وقت یا شغل در نظر گرفته شود. با این وجود از سال ۲۰۰۲ انواع جدیدی از تجهیزات تقطیر در بازار عرضه شده اند که تا حدودی این جهت گیری را دچار تغییر کرده اند.

تولید کننده ی سیستم های تقطیر یا عصاره گیری Floragenics در بخش پسکادرو از ایالت کالیفرنیا (www.floragenics.com)، چند اندازه از این سیستم ها را به بازار عرضه می کند که شامل واحدهای تقطیر ۵۰-گالونی نیزمی باشد. این سیستم تغییر بزرگی در بازار به وجود آورده است و تمام قسمت های مورد نیاز برای تقطیر را در خود دارد.

حتی اتصالات و شیرها را هم در خود جا داده است. شرح پروسه استخراج روغن با استفاده از این سیستم ها، به طور تجاری، با تصاویری که روند کار را نشان می دهد، در کنار تجهیزات مورد استفاده توسط Robert Seidel برای استفاده توسط تولید کننده ها منتشر شده است.

در حالی که در سال های گذشته شرایط تولید روغن اسطوخودوس در ایالات متحده دچار تغییر شده است، نوشته های بیشتری هم در مورد لزوم توجه به تقطیر این گونه های گیاهی منتشر شده است.

اما مانند بسیاری از بازارهای مشابه با بازار تولید و عرضه ی روغن اسطوخودوس، به دلیل این که امکان دارد در مناطقی تولید کننده های زیادی به طور هم زمان اقدام به عرضه ی روغن های تولید شده از محصولات خود بنمایند، امکان دارد که در آینده ی نزدیک شاهد کاهش قیمت ناگهانی در بازار برای این گونه روغن ها یا عصاره ها باشیم.

برای همین است که نیاز به ارزیابی اقتصادی تولید این گونه محصولات در مقیاس بزرگ می باشد تا بتوان از هر گونه ضرر احتمالی در این زمینه جلوگیری نمود. در ایالات متحده فرصت های موجود در بازار مورد ارزیابی قرار گرفته و نوشته هایی هم در این زمینه در سال های اخیر منتشر شده است. در کشورهای دیگر هم این روند باید با جدیت دنبال شده و به ارزیابی اقتصادی این طرح ها پرداخته شود.

در این بخش باز هم باید ذکر کنیم که واحدهای رومیزی که برای استخراج روغن مورد استفاده قرار می گیرند، توان رسیدن به دمای مناسب و ثابت نگه داشتن آن، برای حداکثر تولید روغن فرار را ندارند. برای همین سرمایه گذاری اولیه ی بیشتر در زمان نیاز به عصاره گیری در مقیاس بزرگ، منجر به افزایش تولید و بهبود کیفیت روغن به دست آمده از محصولاتی مانند اسطوخودوس خواهد شد.

گونه های مختلف اسطوخودوس دارای میزان چگالی متفاوتی بوده و ترکیبات شیمیایی آن ها با هم تفاوت های شاخصی دارند. به دلیل این که روغن اسطوخودوس سبک تر از آب است، روی سطح عصاره به دست آمده قرار می گیرد. می توانید در مورد پارامترهای تقطیر داده های بیشتری را در ژورنال های مرتبط با استخراج روغن فرار اسطوخودوس و یا ژورنال های مرتبط با کشاورزی پیدا کنید.

البته مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد هم می توانند در مراحل ابتدایی به شما کمک کنند. توجه داشته باشید که پروفایل هر گونه ای از اسطوخودوس که می تواند به طور تجاری کشت شود، روی ویژگی های چربی های موجود در آن و در نتیجه روی کیفیت روغن فرار به دست آمده موثر خواهد بود.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

یک روغن اسطوخودوس دارای میزان بالایی از کافور به دلیل بوی آن خیلی کمتر از دیگر گونه ها که کافور کمتری دارند مورد علاقه است. می توانید این ویژگی ها و میزان این ترکیبات را در جداولی که به مقایسه ی ترکیبات موجود در متداول ترین گونه های اسطوخودوس می پردازند برای ارزیابی بیشتر پیدا کنید.

اسطوخودوس و گردشگری کشاورزی

در مناطقی از دنیا مانند در ایالات متحده می توان بخش هایی را یافت که در آن ها از کشت گونه های گیاهی برای توسعه ی گردشگری استفاده می شود. زمین هایی بزرگ در شمال سان انتونیو در ایالات متحده زیر کشت اسطوخودوس از سال ۱۹۹۰ بوده اند. در حال حاضر به طور سالانه در این منطقه جشن هایی برگزار می شود که در آن تور گردشگری اسطوخودوس با یک نهار اسطوخودوسی برگزار می گردد.

این جشن ها و تورها توانسته است گردشگری منطقه ای را تا حدی رونق دهد. خدمات و محصولات متنوعی هم در این جشن ها عرضه می شود. اگر چه در این جشن ها هنوز فرایند تقطیر اسطوخودوس در برنامه گنجانده نشده است، اما می توان شاهد کنفرانس هایی بود که در زمینه اسطوخودوس در این منطقه برگزار شده است.

  • بیشتر بخوانید: گیاه خار مقدس چیست؟ نحوه کاشت بذر گیاه خار مقدس

تولید کننده ها در مزارع کشت اسطوخودوس در کالیفرنیا نیز در مجموعه ای از زمین های قرار گرفته در این ایالت، شاهد فستیوال های منطقه ای می باشند. این فستیوال ها دارای وب سایت خاص مخصوص برای این مراسم بوده و در سال ۲۰۰۵ حداقل دو واحد تقطیر در حال تولید روغن اسطوخودوس در این منطقه مشغول به فعالیت بودند.

این دو واحد برای شبکه ی کشاورزان و پرورش دهنده های قرار گرفته در این ایالت، که در زمینه ی تولید اسطوخودوس فعالیت داشتند، اقدام به تولید روغن اسطوخودوس می کرد. در حال حاضر گردشگری اسطوخودوس در شمال، مرکز و جنوب کالیفرنیا در مناطق ساحلی در حال شکوفا شدن می باشد.

اما در ایالات متحده، ایالت واشنگتن به عنوان پایتخت اسطوخودوس شناخته می شود. sequim که منطقه ای در این ایالت می باشد، دارای موقعیت جغرافیایی مناسبی برای پرورش اسطوخودوس می باشد. این بخش که دارای جمعیت نسبتا کم و در حدود ۴۴۰۰ نفر می باشد، در سایه بارش باران کوه های المپیک قرار گرفته و شرایط مساعدی برای کشت اسطوخودوس دارد.

با توجه به این که منطقه توسط کوه ها در بر گرفته شده است، باران از سمت شرق و غرب آن به سوی این بخش قرار گرفته در بین این کوه ها سرازیر می شود. فستیوال سالانه که در اواسط ماه جولای در این بخش بر گزار می شود نیز از دیگر فستیوال های مهم در ایالات متحده می باشد. هرازان نفر از اطراف برای مشاهده ی زمین های مملو از گل های متمایل به بنفش به این بخش رفته و به تماشای مزارع آماده ی برداشت اسطوخودوس می پردازند.

البته این منطقه فستیوال های دیگری را هم در ماه می دارد. به نظر می رسد که با توجه به رشد کشت و پرورش گونه های گیاهی، این بخش از ایالت واشنگتن، دارد سعی می کند تا با فستیوال هایی که تحت عناوین مختلف به طور ماهانه بر گزار می کند، به مرکز گردشگری تبدیل شود.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

علاوه بر این، اسطوخودوس جمع آوری شده می تواند کمک خوبی به تقویت اقتصادی مردم منطقه بنماید. دولت محلی و مرکزی در این کشور سعی در ارتقای اقتصاد منطقه با افزایش گردشگری و برداشت بیشتر محصول از زمین های مساعد در بر گرفته شده با کوه ها دارد.

فستیوال سال ۲۰۰۰ همزمان با کنفرانس ملی اسطوخودوس بود و سال ۲۰۰۳ هم ۷ امین فستیوال سالانه بر گزار شد. در این فستیوال ها می توان شاهد بازار رو باز برای خرید، نمایش محصولات به دست آمده از اسطوخودوس، غذا، بو درمانی، موزیک و نقاشی بود.

در سال ۲۰۰۵ این جشن ها در هفته ی سوم ماه جولای برگزار شد و کنفرانس برگزار شده در آن نیز با حمایت دانشگاه ایالت واشنگتن، گروه پرورش دهندگان اسطوخودوس در منطقه و کمیته برگزاری فستیوال برگزار شد. در این کنفرانس ۷ سخنران به بیان مطالب مفیدی در زمینه استفاده ها و خواص اسطوخودوس پرداختند.

شرکت کنندگان در این جشن ها می توانستند در تور برگزار شده شاهد نحوه ی تقطیر اسطوخودوس و به دست آوردن روغن از آن باشند. می توان شاهد فروش محصولات به دست آمده از اسطوخودوس به صورت آنلاین در سایت نیز بود، اما به نظر می رسد که هدف از فرایند تقطیر در این برنامه ها بیشتر برای سرگرمی گردشگران بوده است تا برای منافع اقتصادی حاصل از این کار.

به هر حال در این جا هدف از بیان این مطالب آشنا کردن خواننده ها با امکان استفاده از اسطوخودوس برای افزایش جاذبه های گردشگری بوده است. برای همین بود که ما به طور موردی به بررسی این جشن ها در زمینه اسطوخودوس پرداختیم تا به اهمیت استفاده از این صنعت برای رونق گردشگری تاکید کنیم.

می توان در هر منطقه ای با رواج کشت اسطوخودوس نه تنها از مزایای اقتصادی برداشت محصول بهره مند شد، که می توان از آن برای افزایش ظرفیت های گردشگری بهره برد. فراهم نمودن غذا برای گردشگران در محل زمین های مورد استفاده برای کشت اسطوخودوس، تهیه محصولات غذایی تولید شده با اسطوخودوس مانند بستنی اسطوخودوس و برنامه هایی مانند عکس گرفتن در منظره هایی جالب، می تواند به طور سالانه منافع اقتصادی قابل توجهی را از راه رونق گردشگری برای پرورش دهندگان این محصولات فراهم کند.

در این بخش لازم به ذکر است که ایالت واشنگتن توانسته است در این حوزه با توجه به مناسب بودن شرایط زمین های قرار گرفته در بین کوه های المپیک، اقدام به گسترش کشت اسطوخودوس نموده و در ده ها جریب از زمین های زیر کشت بتواند از جنبه های مختلف با سود فراهم شده به بهبود اقتصاد این منطقه کمک کند. تولید کننده ها خود را به عنوان اولین عرضه کنندگان اسطوخودوس در ایالات متحده می دانند و گیاه اسطوخودوس از این جا برای کشت و نشا در محل های دیگر در سینی های مخصوص کشت به فروش می رسد.

کشت اسطوخودوس در سه گلخانه آغاز و در ادامه با رشد جوانه ها، نهال ها برای نشا در مکان های دیگر توسط تولید کننده ها در بازار به فروش می رسند. علاوه بر این در طول فستیوال می توان شاهد غذا، تفریح، نمایش و بسیاری از جاذبه های دیگر بود. که سود بیشتری را برای گرداندگان به دنبال خواهد داشت.

بازاریابی مستقیم برای اسطوخودوس

دیده می شود که محصولات اولیه به دست آمده از اسطوخودوس در بازارهای مرتبط با محصولات کشاورزی به فروش می رسند. به عنوان مثال می توان شاهد فروش گل های خشک شده گیاه در این بازارها بود. در ایالات متحده این بازارها در ایالت های مختلف مانند ایالت هایی که مورد اشاره قرار گرفت و نیز در ارکانزاس به فروش می رسند. اما این بخش کوچکی از بازار است.

زیرا که استفاده از اسطوخودوس در صنعت بخش، عمده ی استفاده ها از این محصول می باشد. می توان دید که در عطر سازی، طعم دهی، ساخت محصولات مختلف و کاربردهای متعدد از اسطوخدوس در صنایع نسبتا بزرگ استفاده می شود. تولید روغن اسطوخدوس در مقیاس تجاری تنها یکی از این استفاده ها و کاربردهای از گیاه اسطوخودوس می باشد.

هر یک از این کاربردها نیاز به توجه به دستورالعمل های استفاده از اسطوخدوس دارد. برای مثال برای استفاده از اسطوخودوس در عطر، باید به میزان خاص و در فرایند درستی از آن استفاده نمود تا بتوان بهترین محصول را به مشتری ها عرضه کرد. صنایع عطرسازی با این روندها آشنایی دارند.

در این جا شاید در روند تولید محصول نهایی، نیاز به ترکیبات اتیل الکل، و یک تثبیت کننده مانند روغن چوب صندل یا ریشه زنبق زرد باشد. اگر کسی قصد داشته باشد تا از اسطوخودس یا فراورده های آن در هر یک از این صنایع استفاده کند، باید با داده های کافی را در این زمینه به دست آورده و ابزار موردن یاز را برای هدف کار مورد نظر آماده کند تا بتواند در صنایع مختلف با تولید محصولات فراوان قابل تولید، ارزش افزوده ی خوبی را برای محصول نهایی به دست آورد. به طور حتم بازار این محصولات ثانویه بسیار گسترده تر از بازار محصولات اسطوخودوس که به صورت خشک به فروش می رسند می باشد.

نیازمندی های موفقیت در تولید اسطوخودوس

افرادی که در زمینه ی تولید اسطوخدوس به موفقیت رسیده اند، در مرحله ی اول زمان قابل توجهی را برای مطالعه و تحقیق در زمینه ی آن صرف کرده اند. حضور در کنفرانس های برگزار شده در این زمینه می تواند یکی از قدم های موثر در آمادگی تولید کننده ها با نیازمندی های پرورش گیاه می باشد.

برای همین در صورتی که کنفرانش یا همایشی در این زمینه برگزار می شود باید از فرصت این همایش ها به طور کامل بهره برد. بسیاری را می توان دید که برای این کار حتی از ایالات متحده به فرانسه نیز سفر کرده اند تا از نزدیک این فعالیت های در جریان در این صنعت را در جنوب شرق فرانسه و در پرونس ببینند.

 اما پیشگامان این صنعت در ایالات متحده دارایی ارزشمند دیگری در زمینه ی تولید اسطوخودوس دارند. آن هم آشنایی است که اخیرا با نحوه ی تولید روغن فرار از این گونه ی گیاهی به دست آمده است. در کنار آن با مشورت با افراد با تجربه، ارتباط با محافل علمی در دانشگاه ها، و دسترسی به سرمایه ی مورد نیاز برای شروع به کار، می تواند از مولفه هایی باشد که به خوبی می تواند به هر کسی کمک کند تا یک تولید کننده ی بسیار موفق در زمینه رشد و پورش اسطوخدوس و صنایع وابسته باشد.

در حالی که می توان دید که در بسیاری از کشورها هیچ گروه یا جامعه ای در سطح ملی از تولیدکنندگان اسطوخودوس حمایت نمی کند، یا این که لیستی از این تولید کننده ها نمی توان یافت، اما علاقه به کشت این گونه ی گیاهی در حال افزایش است. کاشت اسطوخودوس در ایران نیز می تواند با توجه به شرایط اقلیمی منطقه ی محل کشت آن، مد نظر قرار گیرد.

نیازمندی های گیاه می تواند در بخش های مختلف کشور بر اورد شده و با این کارمی توان شاهد رشد خوب گیاه برای بهره برداری اقتصادی در این گونه مناطق بود. برای همین در صورتی که هدف شما کاشت اسطوخودوس در باغچه نیست، می توانید با افراد دارای تجربه ی کافی در این زمینه مشورت نمایید. گونه های ذکر شده در بالا می توانند هر یک برای منظور خاصی پرورش داده شوند.

در صورتی که هدف کاشت اسطوخودوس در خانه نیست، باید بهترین گونه ها که دارای بالاترین میزان روغن فرار هستند را برای کشت انتخاب کنید. یا این که از گونه های پر بار که با شرایط آب و هوایی شما سازگاری دارند را با روشی مناسب تکثیر و در زمان مناسب نیز اقدام به برداشت آن ها بنمایید.

می توان از این فرصت برای جذب گردشگر هم بهره برد. ما در ادامه در مورد استفاده از این فرصت ها در ایالات متحده برای جذب گردشگر در اسل های اخیر بیشتر خواهیم گفت. اما جدای از این، اگر هدف تولید روغن از این گیاه می باشد، باید دقت بیشتری بنمایید. کاشت گیاه اسطوخودوس در صورت نیاز به تولید روغن آن، باید به طور دقیق برنامه ریزی شود.

زیرا که گل ها در زمان خاصی دارای حداکثر روغن فرار در خود می باشند که توجه نکردن به این امر می تواند ضررهای زیادی را از لحاظ اقتصادی برای پرورش دهنده ها به دنبال داشته باشد. کاشت اسطوخودوس در ایران را می توان با توجه به ارتفاع از سطح دریا و گونه ی مناسب برای کشت در این ارتفاعات انتخاب نمود.

تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس

از سوی دیگر نیاز مندی های محلی مانند خاک مناسب و میزان آب مورد نیاز برای کشت نیز در هر منطقه ای باید مد نظر قرار گیرد. اگر چه نمی توان ارتفاع از سطح دریا را برای بهبود شرایط کشت گیاه تغییر داد و یا این که شاید به سختی بتوان شرایط اقلیمی مورد نیاز را فراهم نمود، اما می توان به راحتی آب مورد نیاز برای افزایش هر چه بیشتر محصول فراهم نمود.

این گزینه ی بسیار مناسب هم این است که خاک را برای کشت اسطوخودوس با انجام آزمایش و با نمونه برداری از خاک اصلاح کرد. توصیه می شود که در صورت فراهم بودن شرایط در مزرعه از کاشت اسطوخودوس در گلخانه به دلیل این که کیفیت روغن موجود در گیاه تحت تاثیر قرار می گیرد خودداری شود. البته در این مورد نیز می توان از نظر کارشناسان در این زمینه بهره برد.

  • بیشتر بخوانید: نحوه کاشت بذر سوسن چشم سیاه ، گل رودبکیا مایا یا گل کوکب کوهی

در هر حال، در صورت انتخاب اسطوخودوس انگلیسی برای پرورش یا قصد کاشت اسطوخودوس فرانسوی یا علاقه به هر یک از گونه های معمول اسطوخودوس، در صورتی که تجربه ی کافی نداشته و نمی توانید از نظر متخصصان بهره مند شوید، باید ابتدا اقدام به کشت در مقیاس کوچک بنمایید و در صورت موفق بودن کشت آزمایشی، پرورش اسطوخودوس را در مقیاس بزرگ تر مد نظر قرار دهید.

با توجه به این که بسیاری از اسطوخودوس ها دارای منشأ مدیترانه ای هستند، می توان در مناطقی که دارای آب و هوایی مشابه با شرایط آب و هوایی مدیترانه ای می باشند اقدام به کشت این گونه ی گیاهی نمود. کاشت اسطوخودوس در مازندران یکی از گزینه هایی است که برای افراد فعال در این زمینه در این استان می تواند مد نظر قرار گیرد.

حتی به دلیل وجود بارش مناسب باران در بعضی از مناطق، می توان کاشت اسطوخودوس دیم را به عنوان یکی از راه های موجود برای به دست آوردن بهره ی اقتصادی بیشتر انتخاب نمود. البته در هر یک از این حالت ها در نظر گرفتن طرز کاشت اسطوخودوس و نحوه ی انتخاب گونه ی مناسب و مباحث مرتبط دیگر مانند قلمه زنی گیاه باید به خوبی انجام شود تا شاهد افزایش رشد گیاه و به بار نشستن آن بود.

تهیه و تنظیم

  • تهیه و تنظیم از هربال مارکت
  • انتشار این مقاله به هیچ وجه قانونی و انسانی نمی باشد.
  • عنوان مقاله:تولید، بازاریابی و محصولات به دست آمده از گیاه اسطوخودوس
  • نویسنده: مهدی قنبری
  • پیچ اینستاگرامی ما را دنبال
Avatar for مهدی قنبری
درباره مهدی قنبری

سلام خدمت همه فعالین حوزه گیاهان دارویی من مهدی قنبری کارشناسی ارشد گیاهان دارویی از دانشگاه تربیت مدرس تهران هستم. در مقطع کارشناسی از رشته باغبانی دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شده ام. مدتی به عنوان مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی فعالیت داشته ام و اکنون در زمینه بازاریابی و فروش و کشت و کار گیاهان دارویی فعالیت می کنم. مطمئنا تمام اطلاعات بدست آمده از تجارب مزرعه ای و بازاری خود را با قلم خود به اطلاع شما خواهم رساند امیدوارم که مورد پسندتان واقع گردد. منتظر نظرات سازنده شما برای بهبود وضعیت سایت هستیم. باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *